Nuffnang ads

Saturday, 12 December 2015

Hari yang paling membanggakan dalam hidup saya

Hai semua!

Seperti yang saya katakan pada entri yang lalu, minggu lepas saya baru saja habis Istiadat Konvokesyen Universiti Teknologi Mara ke-83. Salah satu hari yang paling bersejarah buat saya. Sebelum tibanya hari tersebut, hati saya berdegup kencang dalam penantian sebab ini merupakan konvokesyen pertama saya. Setiap hari rasa excited sebab tak sabar nak naik pentas dan juga jumpa kawan-kawan sekelas dulu. Entah apa cerita mereka. Mungkin ada yang sudah bekerja ataupun menyambung pelajaran.

Dipendekkan cerita, sehari sebelum konvo, kami perlu datang ke universiti untuk mengambil jubah dan juga mengikuti raptai. Raptai tu penting sebab ini pertama kali konvokesyen dibuat di cawangan UiTM luar dari UiTM Shah Alam. Sebelum ni, semua graduan perlu terbang ke Shah Alam untuk konvokesyen. So, kira kami ni first batch yang konvo di universiti sendiri. Rasanya lebih manis berkonvo di tempat sendiri kerana kita lebih feel dengan suasana pahit manis tempat kita belajar. Memori tu lebih umphh kata orang. Lagipun, saving cost tak perlu tempah tiket kapal terbang ke semenanjung.

Saya amat berbangga dan teruja untuk berkonvo sebab pakaian konvo saya lain dari graduan yang lain. Saya pakai selempang berwarna pink kerana saya mendapat Anugerah Naib Canselor (ANC) iaitu anugerah akademik tertinggi di UiTM. Nak dapat ANC ni perlu dekan setiap semester dengan pointer 3.50 keatas. Saya bukan nak show off tentang pencapaian saya ni. Tapi, lebih kepada memberi motivasi kepada para pembaca. Manalah tahu ada dalam kalangan kamu baru nak masuk alam universiti kan. So, boleh jadikan kejayaan saya ini sebagai satu inspirasi.


Perasaan ketika nama saya dipanggil ke atas pentas sukar digambarkan. Rasa puas, gembira, teruja dan juga sedih bercampur-baur. Saya gembira kerana semua usaha selama tiga tahun berhasil dengan jayanya.I did it! Kalau saya nak cerita tentang cabaran dan halangan yang saya tempuhi memang panjang untuk dihuraikan. Air mata berguguran tu biasalah. Saya sedih sebab my parents tak dapat datang disebabkan hal-hal yang tertentu untuk menyaksikan saya menerima skrol tamatnya pengajian. Walaupun saya katakan tak mengapa, tetapi tipulah kalau dalam hati saya tak sedih. Teramat sedih. Lagipun, salah satu sebab saya berusaha dengan gigih ialah saya nak hadiahkan kejayaan ini kepada mereka. Tapi, tak mengapalah. *senyum sedih :”)

Namun, kesedihan tu terubat sebab ada juga orang yang dapat saya kongsikan kegembiraan ini. Dialah yang memberikan bunga konvokesyen untuk saya ketika melangkah keluar dewan. Sebelum tu, saya sudah bayangkan betapa sedihnya konvo seorang diri tanpa seseorang untuk saya kongsikan kegembiraan pada saat itu. Betapa terasingnya saya melihat kawan-kawan lain memegang bunga masing-masing dengan muka yang ceria. Tetapi, semua tu hilang serta-merta taktala melihat dia datang dengan bunga dan coklat sambil mengucapkan ‘Tahniah!’. Saya sangat terharu. Terima kasih Denny!

My convocation flower with a cute little bear

Apapun, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada ibubapa dan keluarga saya kerana sentiasa memberikan sokongan moral, doa dan kewangan. Itulah yang membuatkan saya kuat sepanjang pengajian. Terima kasih juga kepada Denny atas segala bantuan yang diberikan. Saya pasti akan membalas budi kamu apabila saya sudah berjaya kelak. Tidak lupa juga kepada keluarga Joyce yang telah menolong saya pada hari pertama masuk ke universiti, para pensyarah yang sporting, rakan-rakan dan kepada semua secara langsung dan tidak langsung. Terima kasih sekali lagi dan congratulations untuk semua rakan-rakan seperjuangan!

Ini adalah gambar-gambar ketika konvokesyen. Banyak sangat gambar yang kena ambil tapi saya cuma upload sedikit saja. Takut blog ni jadi berat pula...hew...hew...

Pursuit of success. Finally, i succeed

With my bestfriend Bryan

With my ex roomate a.k.a housemate a.k.a friends

My riang ria classmate

With my classmate and ENT lecturer


With transportation students

Saya dan Rommel

Bergambar depan bangunan lama UiTM KK. Legend!

Denny pun nak juga try baju konvo

Yeay!

Someone made this to me. Its a very special surprise ever. Thank you!

Terima kasih kerana membaca

Tuesday, 1 December 2015

Peti sejuk baru yang mantap

Hai semua!

Lama blog ni tak berupdate. Dari minggu lalu lagi. Kalau nak tahu, saya baru saja konvo pada minggu yang lepas…yihiii! Hari yang sangat bersejarah buat saya. Of course saya akan buat entri tentang konvokesyen saya yang penuh gilang gemilang itu. Nak juga kongsi kegembiraan dengan kamu semua…heee…

Okey, berbalik kepada tajuk entri. Kami sudah ada peti sejuk baru. Yeay! Dulu, sejak berpindah ke rumah baru, susah untuk kami simpan bahan makanan terutamanya yang basah seperti ayam, ikan, sosej dan sebagainya. Takut basi. Peti sejuk tak ada. Terpaksalah beli makanan yang tahan lama macam sardin, telur, sayur dan lain-lain. Nak simpan minuman sejuk pun tak boleh. Sudahlah cuaca panas. Fuhhh…

Oleh kerana tak tahan dengan situasi tu, saya dan Denny berpakat untuk beli peti sejuk. Bukan nak memboros tapi keputusan tu dibuat atas dasar keperluan. Zaman sekarang ni susah hidup tanpa peti sejuk. Betul? So, keesokan harinya, kami pun pergilah survey peti ais yang sesuai dengan harga yang kami mampu. Tak nak beli yang mahal-mahal. Buang duit saja.

Lepas jumpa peti sejuk yang berkenan dihati, kami pun beli. Dua tiga hari kemudian barulah peti sejuk tu dihantar direct ke rumah. Inilah benda mahal pertama yang saya beli dengan duit sendiri walaupun kami berkongsi wang (kalau Denny tak tahu pula yang keberapa kali) sejak hidup jauh dari family. Well, mungkin inilah tanda-tanda yang saya sedang menuju ke alam dewasa. Cewah!

Jadi, inilah dia peti sejuk kami. Gambar terus lepas keluar dari kotak. Fresh from oven kata orang putih.

Tadaaa!

Siap ada soletep lagi kan

Panasonic. Trusted brand


Terima kasih kerana membaca

Monday, 23 November 2015

Resepi Terung Bakar

Hai semua!

Hari ni saya nak kongsikan tentang satu resepi yang sangat simple tapi rasanya ya ampun sedap. Tidak lain dan tidak bukan, tuan tuan dan puan puan, terimalah resepi Terung Bakar ala Chef Vander. Yeay! It's my all time favourite from childhood lebih-lebih lagi kalau my mom yang sediakan. Pergkh! Tanpa bercakap panjang lebar, jom kita ke dapur. Siap sedia untuk bunyikan sudu pisau periuk belanga anda.

Baiklah, bahan-bahannya sangat mudah seperti yang kamu lihat dibawah ni. Resepi ni saya sediakan untuk dua orang. So, kalau kamu nak sediakan untuk satu family, bolehlah tambah kuantiti bahan-bahan ikut suka tekak masing-masing.

Bahan-bahan:

Terung

Beberapa ulas bawang putih (kalau nak tambah bawang merah pun boleh)

Ikan bilis (digoreng)

Cuka (kalau guna limau lagi bagus. Tapi, limau sudah habis...wuuu...)

Cara-cara untuk menyediakan:

1. Pertama sekali, panggang terung sampai hangus kulitnya. Pastikan betul-betul hangus supaya senang nak buka kulit. Rasa pun akan jadi sedap.

Comelnya pemanggang kami ni

Kulit terung hangus macam ni

2. Selepas siap panggang, kupas kulit terung.

Kupas kulit terung tanpa rasa belas kasihan

3. Gaulkan isi terung yang sudah dikupas tu bersama dengan cuka. Cuka ni memainkan peranan penting dalam menentukan rasa keseluruhan hidangan ni. Tapi, jangan terlebih letak pula. Oh, ya, macam biasa letaklah garam dan gula secukup rasa.

4. Kemudian, masukkan bawang, cili dan bilis goreng. Gaul sehingga sebati.

5. Akhir sekali, hidangkan. Siap!

Tadaaa!

Mudah bukan?

Terima kasih kerana membaca

Gaya Street (Sunday Market), Kota Kinabalu, Sabah


Hi guys!

Today, I wanna share about one of  the most exciting place in Kota Kinabalu or probably the entire Sabah. I love this place and I am very sure you will falling in love too with this exotic place. The place that I am going to talk about is Gaya Street. Do you ever heard this place?

Okey, for the introduction, Gaya Street is located in the Kota Kinabalu central business district for over a hundred years! The wooden shops with nipah roofs are long gone but you can still see many old shops building here where generations-old family businesses are still thriving passed down from father to son.

Every sunday morning, the length of Gaya Street is closed off to traffic to make way for the fair. You can shop for anything under shady trees and over-sized umbrellas. I mean ANYTHING. This is the best place to experience the cross-section of the local population when entire families enjoy a Sunday outing.

Last month, me and Denny were going to Gaya Street -  a must go place in our list. Walking there while enjoying the atmosphere was our major activities in weekend. Gaya Street was the perfect place for us to hang out, release tension and also treated ourselves after working in weekdays.

These are several photos that we captured for you guys to see. Enjoy the scenes!

This is the iconic Gaya Street gateway

This is a big hut for visitors to sit & relax to enjoy the view

There are many pets sale here. All of them are super duper cute. These pets are one of the reasons why I love going here.


 








We met this extraordinary dog while walking. I dont know who is the owner of this dog. But, everytime I going to Gaya Street, I will see this dog.

Here is the dog


There are many buskers here including this one. They are handicapped but have special talent. Amazing!


Lion dance




I dont know why I take this picture. But, it's look beautiful tho

Opsss, again. Look at his outfit

Thank you for reading

Friday, 13 November 2015

Dog shower

Hi guys!

Yesterday, me and Denny had to bathe our dogs – Bimbo and Shiro. By the way, these dogs breed is a golden retriever + local. So, they are not fully original retriever anymore. Nevermind because they are still looking cute tho. These dogs had shower once a week because we afraid their fur will brittle and fall easily if we bathe them everyday.

Between them, Shiro is the most comfortable when she was in shower. She is not moving much. She kind of like when we massage her body, rub her ears and so on. She has the thickest fur compare than Bimbo and it make her look more beautiful. One thing I like about Shiro is she's smart. When we said ‘ sit down’, she will sitting on the floor. When we said ‘shake hand’, she will lend her hand and shake hand with us. Unbelievable! When its come to eat time, both Bimbo and Shiro will not eat although the food is already serve in front of their eyes until we said ‘eat’. How smart is our dogs *proud*.

Shiro. Look how relax she is

Okey, back to shower story. Bimbo is more aggressive one, but not much when we bathe him. Last week, when I bathe him, he suddenly run away from me while the soap foam was still fully covered his body because he saw other dogs in front gate. Maybe he want to meet his bestfriend. It is funny because I have to chase him around the house to catch him back. I think Bimbo can protect our house because he is more fierce and sensitive when he saw something not familiar. I think its good because that is the main point why we have dogs.

Bimbo - The aggressive one. Forget about the furry legs. I mean the human legs

We using this product to bathe them. See the flower icon on the bottle? I put there to covered the price...haha...

After finished, we put them in the cage to let them dry under the sunlight. How sweet they are kissing each other

Me and Denny love our dogs so much and will take care of them with full of passion because we believe God makes all the creatures in this earth with the same right. Right to live. Not like certain people who throw their dogs somewhere and let them to be stray dogs. It is cruel when the dogs is still young and abandoned somewhere.

This is not our puppy. But because we are dog's lovers, so any dogs we meet we will playing around with them. Just like this puppy

Sorry for my English. I still learning on how to using the Past Tense and Present Tense etc... hew...hew...

Thank you for reading