Nuffnang ads

Monday, 16 March 2015

Cara untuk bezakan powerbank Pineng original dan tiruan

Hai!

Hari ni hari yang cukup gembira bagi saya. Nak tahu tak kenapa?

Okey, saya nak bagitau yang saya sudah beli powerbank jenama Pineng 999 dengan kapasiti 20 000 mAh. Yeayyy!

Powerbank Pineng

Perkara yang membanggakan ialah saya guna duit sendiri hasil rezeki bisnes online untuk beli powerbank idaman. Syukur sangat-sangat kepada Tuhan.

Saya pilih warna gold sebab nampak lebih eksklusif dan bergaya. Saya suka jenama Pineng sebab saya terpikat dengan bentuk dan warna powerbank keluaran company ini. Sebelum mengambil keputusan untuk beli powerbank, saya telah survey hampir semua shopping complex di Kota Kinabalu ni. Hebat tak? Yalah, nak yang terbaik kenalah usaha lebih sikit…kan…kan…

Finally, saya jumpa juga kedai powerbank Pineng yang rasmi di Karamunsing Shopping Complex setelah dekat seminggu surveyVery happyThank you to Denny sebab sudi temankan saya beli powerbank ni.

Powerbank Pineng gold colour

Cantik kan?

Dalam kegembiraan yang super-duper happy ni, saya nak kongsikan cara bagaimana untuk mengenalpasti powerbank Pineng yang original atau tiruan.

1. Hologram
Pertama, pastikan kotak powerbank tu ada sticker hologram yang berbentuk perisai. Tengok hologram tu dengan teliti. Kalau hologram tu nampak macam 3D dan ada rainbow effect, maka powerbank itu adalah original. Jika hologram tu hanya ada warna kuning biasa dan nampak tak ceria, maka batalkan niat anda untuk beli powerbank tu. Maknanya, tak original lah tu.

Hologram yang ada rainbow effect

2. Nombor siri
Jika anda sudah beli powerbank Pineng, sila gores nombor siri di hologram tersebut sebab akan ada nombor siri tertera di sana. Then, pergi ke laman web rasmi Pineng, taip nombor siri tu untuk pastikan sama ada powerbank kita tu original atau tidak. Jika ya, tahniah! Jika tak, sila pulangkan balik powerbank tu in case kalau pekedai tu cakap powerbank tu original tapi sebenarnya tidak. Hak pengguna okey?

3. Back side font
Ini cara yang mudah untuk mengetahui sama ada powerbank Pineng yang kita nak beli tu original atau pun tiruan. Bagi original powerbank, back side fonts adalah slim dan agak kabur. Berlainan dengan powerbank tiruan, back side fonts kelihatan terang dan bold. Tahu tak back side font tu apa? Alaahhh, yang tulisan kecil-kecil dekat bawah di belakang powerbank kamu tu.

Back side fonts

4. Waranti
Semua kedai yang menjual powerbank original pasti akan menyediakan waranti selama setahun kepada customer. Saya dapat dua waranti iaitu waranti kilang dan waranti kedai for a year. Jika berlaku apa-apa dengan powerbank sepanjang setahun, boleh claim untuk minta ganti baru. Berbeza pula dengan powerbank tiruan, waranti yang mereka sediakan hanyalah sebulan, 6 bulan ataupun tiada langsung.

5. Harga
Jika ada kedai yang jual powerbank dengan harga yang luar biasa murah, anda patut ada syak wasangka tentang originaliti powerbank tu. Bak kata pepatah, ada udang di sebalik mi segera.

So, kepada anda yang baru nak beli powerbank jenama Pineng, pastikan anda beli yang original. Ini kerana jika beli yang tiruan, bahaya menanti anda sebab ada beberapa kes powerbank tiruan meletup, menyebabkan smartphone rosak dan sebagainya.

Semoga tips di atas memberi manfaat kepada anda.

Terima kasih kerana membaca

Friday, 6 March 2015

Tips untuk kurus

Uhukkk, uhukkk (batuk)… berhabuk rupanya blog ni. Lama tak update. Tengok pageviews pun makin ke sungai. Kesian. *sambil bersihkan skrin laptop*. Okey, cukup.

Oh, hi there *melambai*. Apa khabar? Semoga sentiasa sihat sejahtera di samping keluarga, rakan-rakan dan orang tersayang. Lama saya tak jenguk blog ni. Rasanya sudah dekat beberapa minggu. Banyak sangat assignment dan projek yang perlu saya selesaikan. Sekarang ini pun kami telah diberi tugasan berkaitan dengan Entrepreneurship. Nanti kalau ada masa saya akan buat entri about it okey?

Eh, apa kaitan tajuk di atas dengan mukadimah yang tak berapa best ni ya? Jom, mari baca.

How to lose weight?

Semester ni rasanya berat badan saya mula berkurangan disebabkan oleh beberapa faktor.

Pertama, lewat tidur. Assignment dan tugasan yang diberikan oleh para lecturer yang baik hati menyebabkan saya selalu tidur lewat malam @ subuh. Sekarang ni rutin tidur saya bermula jam 2 pagi setiap hari. Kalau saya nak tidur awal, saya tak akan terlelap dengan mudah kecuali jika saya dalam keadaan yang benar-benar penat. Lambat tidur inilah yang menyebabkan berat badan saya berkurangan. Memang suatu berita baik untuk mereka yang ingin menguruskan badan. But for me? My goal for this year is to increase my body weight. How can I achieve my goal if I selalu tidur lewat? Uwaahhhh…

Kedua, banyak berjalan. Trust me. Kalau kamu banyak berjalan, tidak kira ke kelas, tandas, padang, naik tangga dan sebagainya, berat badan kamu pasti akan berkurangan. Lagipun, ini sudah terbukti melalui beberapa kajian. Seperti saya ni. Setiap hari berjalan. Memang itu sudah menjadi rutin harian saya. Rasanya kaki saya ni sudah ready untuk ikut acara 10km jalan kaki Sukan SEA. Yeayyy. Selain dapat menguruskan badan, boleh juga jadikan berjalan kaki ni sebagai amalan hidup yang sihat barulah berkat. Tetiba.

Walking is the best exercise

Ketiga, bersukan. Nak tahu tak? Ada seorang rakan saya ni dulu badannya besar. Nak kata gemuk tak juga. Semester satu memang chubby bentuk badannya. Tapi, bermula dari semester dua dan seterusnya, berat badannya mula berkurangan. Badan pun nampak shape. Sekarang ni, keyakinan dia semakin meningkat dengan bentuk tubuhnya yang baru tu. Semua tu dia capai dengan hanya bersukan. He just playing basketball. Senangkan nak kurus? Alaaa, just pick your favourite sports and have fun with it. Bersukan sambil beriadah dan berseronok. Tapi, saya tak bersukan sebab setiap hari saya berjalan kaki dengan giatnya. So, berat badan pun already berkurang.

Keempat, jaga pemakanan. Ini memang selalu kita dengar dari Cik Kiah jual jamu belakang rumah sampailah ke pakar kesihatan. Memang inilah benda yang mereka akan selalu katakan ketika beri tips macam mana nak kurus. Memang betul pun. Jaga your pemakanan. Nasi kalau boleh jangan terlebih muatan dalam pinggan tu ya. Lebihkan makan sayur dan buah. Kalau nak transform terus jadi vegetarian pun boleh. Tapi, saya tak sangguplah makan sayur seumur hidup sebab saya sukakan variasi dalam pemakanan. Dengan pemakanan sihat, bentuk tubuh yang ideal akan menjadi milikmu. Cewahhh.

Bersukan sambil jaga pemakanan

Okey, demikianlah antara beberapa tips nak kurus yang saya kongsikan berdasarkan apa yang saya atau rakan-rakan saya alami. Kalau ada sebarang tips yang lebih menarik, please drop your comment. Saya pasti akan membacanya.

Terima kasih kerana membaca