Nuffnang ads

Sunday, 17 May 2015

Kerja untuk bayar hutang

Hai semua. Apa khabar?

Keputusan peperiksaan semester akhir sudah saya terima jumaat lepas. Syukur kepada Tuhan kerana saya telah mendapat keputusan peperiksaan yang cemerlang. Gembira kerana semua usaha yang saya curahkan membuahkan hasil selama 3 tahun pengajian.

Sekarang ni saya dalam proses nak apply kerja sama ada kerja sambilan atau tetap. Tapi, saya lebih prefer kerja sambilan kerana saya nak menimba pengalaman dalam beberapa jenis pekerjaan. Apabila saya rasa kerja itu sesuai, barulah saya akan apply kerja tetap. I know yang kita tak boleh terlalu memilih pekerjaan lebih-lebih lagi zaman sekarang. Tapi, jika kita mempunyai strategi yang betul, semuanya pasti boleh.

Berbalik kepada tajuk di atas, ramai yang saya jumpa mengeluh benda yang sama iaitu mereka kerja semata-mata nak bayar hutang. Gaji yang mereka perolehi lebih separuh diperuntukkan untuk membayar hutang. Contohnya, hutang rumah, kereta, perabot, PTPTN, perabot dan sebagainya. Baki gaji yang tinggal hanyalah sedikit untuk menampung kehidupan selama sebulan sementara menunggu gaji yang seterusnya.

Jangan guna kereta mewah kalau tak mampu

Saya terfikir bagaimanakah orang yang berkeluarga menghadapi situasi sukar ini kerana sedangkan orang bujang mengeluh, apatah lagi mereka yang mempunyai isteri dan anak-anak yang perlu disara. Lebih-lebih lagi situasi ekonomi di negara kita yang agak perlahan, harga barang naik dan ditambah lagi dengan GST dengan gaji yang tak cukup. Tentu sukar kan.

Saya ada bertanya kepada rakan saya yang, ‘Tak bolehkah kita tidak berhutang dan just hidup dengan gaji yang kita perolehi saja?’. Jawabnya, ‘Nak tak nak kita terpaksa berhutang kerana gaji yang kita dapat dalam sebulan tak mampu menampung perbelanjaan kita. Unless, kalau kita orang kaya dan bijak menabung’. Well, memang betul apa yang dia katakan.

Kasihan saya tengok orang muda sekarang yang bekerja keras siang dan malam semata-mata nak bayar hutang terutamanya hutang kereta. Ada juga antara mereka yang boros berbelanja menggunakan kad kredit, menyebabkan beban hutang lagi berat untuk dipikul.

Ramai juga yang kata, untuk menghadapi situasi ini kita perlu bijak mencari jalan penyelesaiannya. Contohnya, berbisnes untuk menambahkan pendapatan, menabung dan sebagainya. Memang betul kerana bisnes sekarang agak mudah untuk dilakukan berbanding dahulu kerana medium bisnes sudah tersedia seperti laman sosial - Facebook, Instagram, Twitter dan sebagainya. Tinggal kita lagi sama ada untuk bertindak memperbaiki kehidupan atau pun masih menunggu makan gaji.

Saya, seorang fresh graduate rasa agak gementar untuk menghadapi realiti dunia pekerjaan yang menanti sebenarnya. Kalau boleh, saya tak nak terlalu banyak berhutang sebab saya tahu pasti ada cara untuk mengelak dari berhutang. I have to be smart.Kata orang, setiap masalah pasti ada jalan penyelesaiannya.

Apapun, jom makan biskut Oreo perisa strawberi.

Yummy!

Terima kasih kerana membaca

Friday, 15 May 2015

Cara untuk anak membanggakan ibubapa

Hari ini saya menjadi wakil ibubapa untuk menghadiri Taklimat & Konsultasi Ibubapa Sempena Minggu Haluan Pra Universiti 2015 di sekolah adik saya. Tak sedar yang adik bongsu saya sudah besar. Terimbas pula zaman kami kanak-kanak dulu. Nakal tapi patuh kepada orang tua.

Mendengar taklimat selama 3 jam is not my thing. Tapi, disebabkan my parents di pasar minggu berniaga, maka nak tak nak saya terpaksa menggantikan mereka. Well, as a abang, I should hold this responsibility.

Taklimat ini dijangkakan akan bermula pada jam 10 pagi. But, as usual, jam 10 bermakna jam 11 akan start. Jam 11 bermakna jam 12 akan start dan seterusnya. I called is as Keningau Time *sigh*.

Listen to the taklimat

Banyak yang dikongsikan oleh penceramah berkaitan dengan modul tingkatan 6 yang baru, cara untuk meningkatkan prestasi pelajar dan sebagainya. Antara kata-kata yang menarik perhatian saya ialah;
Kita boleh tarik kuda yang haus ke tepi sungai, tapi kita tidak boleh memaksa kuda itu minum'
Maksudnya di sini ialah guru boleh membimbing dan mencurahkan ilmu kepada para pelajar, membawa mereka mencari ilmu dan membantu mereka mencapai impian. Tetapi, semua itu bergantung kepada pelajar itu sendiri sama ada mereka hendak menerima ilmu atau tidak.

Teringat dahulu saya di tingkatan 6. Saya memang tidak berminat langsung dengan aliran yang saya ambil sebab saya rasa susah. Saya pernah untuk berpindah ke aliran ekonomi. Tetapi, dihalang oleh guru kerana mereka kata saya berpotensi dalam bidang sains. Lagipun, jumlah pelajar aliran sains ketika itu tidak sampai 15 orang. Bayangkan betapa sedikitnya kami. Jadi, hasrat untuk berpindah aliran itu tidak kesampaian. Disebabkan tidak minat, saya rasa tidak bersemangat untuk belajar. Hasilnya, keputusan peperiksaan saya tidak memuaskan. Situasi saya itu sama dengan si kuda itu tadi.

Syukurlah, saya sekarang sudah menjejakkan kaki di menara gading dengan aliran yang saya minat iaitu pengajian perniagaan. Keputusan peperiksaan pun cemerlang setiap semester. Syukur kepada Tuhan. Pengalaman lalu mengajar saya untuk memperbaiki diri saya ini.

Sebaik saja taklimat itu tamat, saya berpesan kepada adik saya supaya belajar bersungguh-sungguh sebab ilmu itu penting. Banggakan ibubapa sebab tiada yang lebih menggembirakan mereka selain daripada pencapaian yang cemerlang dalam pelajaran. Ini kerana mereka akan merasakan yang mereka sudah berjaya menjalankan tanggungjawab sebagai parents yang baik apabila mempunyai anak yang berjaya. Ibubapa mana yang tidak suka apabila melihat anak mereka mengenggam segulung diploma atau ijazah kan

Tetapi, ingat ya. Apabila sudah berjaya, pastikan ibubapa tetap menjadi keutamaan sebab tanpa mereka siapalah kita. Banyak kes sekarang yang anak lupa diri apabila sudah berjaya. Perkara seperti ini patut dihindari sama sekali.

Kepada mereka yang bercadang untuk menyambung pelajaran sama ada di peringkat pra unversiti atau universiti, pastikan anda memilih kursus atau aliran yang anda minat. Percayalah, jika anda minat sesuatu, anda tidak akan rasa terbeban.

Tak sabar nak tunggu konvokesyen bulan November ini…hoho…

Nak patung macam ni...hihi...

Terima kasih kerana membaca

Wednesday, 6 May 2015

Ciri-ciri orang ‘hot’

Hai guys!

Apa khabar kamu semua? Harap sentiasa sihat dan bahagia di samping keluarga dan orang tersayang.

Hari ni saya nak bercakap tentang orang hotHot yang saya maksudkan di sini ialah orang yang good looking, ramai peminat *dapat LIKE beribu bila post gambar di laman sosial walaupun gambar kaki berbulu* dan punya aura untuk tarik orang minat dekat dia.


Selalunya kita boleh nampak orang-orang hot ni di laman sosial seperti Facebook, Twitter dan Instagram. Instagram lah selalunya tempat bagi orang hot ini menunjukkan ke-hot-an mereka. Tangkap gambar, pose elok-elok dan post. Done. Sejuk juga mata memandang ciptaan Tuhan yang indah ni. Tapi, kadang-kadang mereka ni post something yang over the limit. You know what I mean right?

Orang-orang hot ni senang nak dapat LIKE untuk gambar atau status yang mereka post. Kadang-kadang, post yang tak mendatangkan faedah pun boleh dapat beribu LIKE. Contohnya, going to toilet. And I was like, what the heck?

Tetapi, keseluruhannya, gambar yang mereka selalu post memang serius smart. Entah bagaimana mereka cari angle yang sesuai. Saya ni penggemar selfie tapi masih lagi belum pass tentang bab-bab cari angle selfie dan lighting terbaik. Salute lah.

Orang-orang hot ni selalunya mempunyai ‘aset’ yang boleh menarik perhatian followers mereka. Bagi lelaki, sudah tentu badan yang kekar dan sado. Siapa yang tak suka tengok lelaki badan tegap? Girl, you have to admit that. Selalunya, gambar-gambar seperti ini meraih LIKE yang sangat banyak especially from girls. And it is totally normal. Don’t worry. Bila tengok badan mereka, ia boleh buat lelaki lain rasa tercabar dan nak juga ke gym untuk dapat badan sado. Lagipun, memiliki badan yang tegap merupakan trend zaman sekarang.

Tapi, ada juga lelaki yang suka post gambar makanan, kasut, fesyen pakaian yang mereka pakai hari ini dan sebagainya.

Post about their shoes

Instagramers should already know who is this guy :)

Bagi perempuan yang hot pula, sudah tentu mereka suka menunjukkan badan yang ramping, langsing dan fit seperti badan Agnes Monica atau Beyonce. Smart giloss! Lagipun badan-badan seperti ini menjadi inspirasi setiap wanita untuk turut bersenam bagi mendapatkan bentuk badan yang ideal. Lagi satu, hot girls suka sangat post tentang fashion, make-up, potd, ootd etc. Very fun to watch.

Make up

Look at Agnes's body

Tetapi, ada juga segelintir orang yang trip nak jadi hot. Saya banyak mempunyai teman-teman di laman sosial yang mempunyai kecenderungan seperti ini. Ada yang ketara sangat nak nampak hot. Nak kata hot pun tak sebab nampak biasa-biasa saja. Kadang-kadang rasa meluat juga. Contohnya, ada yang update status ‘Hari ni nak main laptop saja lah’ – sambil upload gambar desktop laptop dia yang mana wallpaper ialah gambar dia sendiri. Lepas, tu dalam satu jam ada 3 gambar dia upload dan seterusnya dengan caption berbunyi, ‘wall aku, suka hatilah aku nak post apa!’ Come on lah. Memang itu wall kamu, tapi yang melihat itu kami!. Janganlah terlalu taksub nak tunjukkan diri di laman sosial. Kalau ya pun, buatlah secara sederhana.

Facepalm

Eh, lari topik pula.

Jadi, kesimpulannya, entri ini berkaitan dengan orang hot dan tak berapa nak hot. Maafkan beta jika entri ini terasa gantung sebab beta tak ada idea nak elaborate panjang-panjang untuk topik ini…hihihi…

Terima kasih kerana membaca

Monday, 4 May 2015

Ujibakat Akademi Fantasia 2015

Hai semua!

Saya dengan rasa tanggungjawabnya nak menguar-uarkan bahawa Akademi Fantasia kini kembali lagi! Yeahhh!


Kepada sesiapa yang rasa dirinya berbakat dan berkebolehan untuk menyanyi, sila rujuk details di bawah tentang tarikh, lokasi dan senarai lagu wajib.

Berkaitan dengan senarai lagu wajib, pihak Astro telah melakukan beberapa pembaharuan dengan menambah senarai lagu lebih dari tahun-tahun sebelumnya. Genre lagu pun lebih banyak. Tetapi, saya suggest supaya next time sila list lagu bergenre jazz atau pun lagu untuk mereka yang bersuara rendah atau bass. Ini kerana bukan semua penyanyi mempunyai suara yang tinggi seperti Azlan The Typewriter, Black, Hazama dan sebagainya. Bagi lagu perempuan, list lagu kali ini nampak menarik terutamanya lagu Chandelier – Sia. Very powerful song.

Tarikh Dan Lokasi Ujibakat AF 2015 (Terbuka On Ground)
  • The Light Hotel, Seberang Prai, Pulau Pinang: 2 & 3 Mei 2015
  • 1Borneo Hotel, Kota Kinabalu Sabah: 9 & 10 Mei 2015
  • Berjaya Waterfront, Johor Baharu: 23 & 24 Mei 2015
  • Kompleks Sukan Negara Kuala Lumpur: 30 & 31 Mei 2015

Syarat Ujibakat AF 2015 (On Ground Terbuka)
  • Pertandingan ini terbuka kepada semua rakyat Malaysia dan Singapura berumur antara 18 – 35 tahun pada 1 May’15.
  • Peserta mestilah warganegara Malaysia dan Singapura dan mestilah mempunyai Kad Pengenalan (NRIC) atau Kad Pengenalan Singapura dan/atau pasport.
  • Satu (1) salinan Kad Pengenalan Malaysia, untuk peserta Malaysia dan Kad Pengenalan Singapura dan/atau Pasport Singapura bagi peserta Singapura
  • Dua (2) gambar terbaru bersaiz 4R (1 separuh badan, 1 gambar penuh) daripada peserta;
  • Satu (1) gambar pasport terbaru peserta
  • Terbuka untuk persembahan Solo

Senarai Lagu Ujibakat AF 2015 Peserta Lelaki
  • Matahari (Hafiz)
  • Mewangi (Akim & The Majistret)
  • Pencuri (Mark Adam)
  • Pelesit Kota (Search)
  • Sedetik Lebih (Anuar Zain)
  • Umpan Jinak Di Air Cincang (Ahmad Jais)
  • Harus Terpisah (Cakra Khan)
  • All of Me (John Legend)

Senarai Lagu Ujibakat AF 2015 Peserta Wanita
  • Gilalah (Stacy)
  • Di Pintu Syurga (Dayang Nurfaizah)
  • Sesal Separuh Nyawa (Alyah)
  • Ya Maulai (Datuk Siti Nurhaliza)
  • Madah Berhelah (Ziana Zain)
  • Rindu (Amelina)
  • Hati Ku Yang Kau Sakiti (Rossa)
  • Chandelier (Sia)

Berikut merupakan beberapa tips yang saya nak kongsikan untuk mereka yang nak ujibakat.
  • Nyanyi dari hati.
  • Beri penghayatan lebih.
  • Penampilan menarik
  • Serlahkan identiti diri
  • Be unique

Kepada orang Sabah, minggu ni ujibakat akan diadakan di 1Borneo Hotel, Kota Kinabalu, Sabah pada 9 & 10 Mei 2015. Bah, apalagi, jom pigi ujibakat. Biar orang Sabah yang tetap pegang kejuaraan Akademi Fantasia dengan meneruskan tradisi kemenangan dari tahun-tahun lalu. Aramaiti!

Stacy Juara Akademi Fantasia Musim ke-6

Faizul Juara Akademi Fantasia 2013

Firman Juara Akademi Fantasia 2014

Orang Sabah boleh bah!

Terima kasih kerana membaca

Saturday, 2 May 2015

Resepi mudah Biskut Pisang Oat

Hai semua!

Saya dengan senang hati nak kongsikan resepi yang paling mudah iaitu resepi biskut pisang oat. Biskut ni sangatlah senang di dunia. Anda mesti cuba sebab biskut ni menyihatkan dan sesuai untuk mereka yang nak diet.

Baiklah, jom kita mulakan.

Bahan-bahan yang diperlukan ialah:

i. 2 biji pisang
ii. Semangkuk oat
iii. Milo (untuk hiasan)

Pisang dan oat

Langkah-langkah untuk membuat coklat milo:

i. Letakkan beberapa sudu milo (mengikut kesesuaian) ke dalam mangkuk. Kemudian, campurkan dengan dua sudu air panas. Biarkan pekat. Kemudian gaul.
ii. Seterusnya, letakkan milo pekat itu tadi ke dalam peti sejuk dan biarkan selama setengah jam.


Biarkan milo pekat

Langkah-langkah untuk membuat biskut pisang oat:

i. Pertama sekali, campurkan pisang dengan oat dalam satu mangkuk yang besar.



ii. Kemudian, lenyekkan pisang dan oat dengan menggunakan sudu. Kalau nak gunakan tangan lagi best. But, for hygiene purpose, saya gunakan sudu besar. Oh, ya, kalau nak manis letakkan sedikit gula atau madu.

Siap dilenyek

iii. Selepas sudah lenyek dan sebati, letakkan di loyang pembakar. Jangan lupa untuk sapu sedikit mentega/minyak di atas loyang untuk mengelakkan biskut daripada melekat.


iv. Bakar pada suhu 180 degree celsius selama 15 minit hingga 20 minit.

v. Akhir sekali, setelah siap dibakar, hias dengan coklat milo yang dibuat tadi dan hidangkan.

Tadaaa!


Sedap!

Senang bukan? Malah sangat ringkas dan cepat untuk dibuat. Rasanya pun sedap lebih-lebih lagi jika dimakan panas-panas segar dari ketuhar. Yummy and delicious!

Terima kasih kerana membaca