Nuffnang ads

Monday, 23 November 2015

Resepi Terung Bakar

Hai semua!

Hari ni saya nak kongsikan tentang satu resepi yang sangat simple tapi rasanya ya ampun sedap. Tidak lain dan tidak bukan, tuan tuan dan puan puan, terimalah resepi Terung Bakar ala Chef Vander. Yeay! It's my all time favourite from childhood lebih-lebih lagi kalau my mom yang sediakan. Pergkh! Tanpa bercakap panjang lebar, jom kita ke dapur. Siap sedia untuk bunyikan sudu pisau periuk belanga anda.

Baiklah, bahan-bahannya sangat mudah seperti yang kamu lihat dibawah ni. Resepi ni saya sediakan untuk dua orang. So, kalau kamu nak sediakan untuk satu family, bolehlah tambah kuantiti bahan-bahan ikut suka tekak masing-masing.

Bahan-bahan:

Terung

Beberapa ulas bawang putih (kalau nak tambah bawang merah pun boleh)

Ikan bilis (digoreng)

Cuka (kalau guna limau lagi bagus. Tapi, limau sudah habis...wuuu...)

Cara-cara untuk menyediakan:

1. Pertama sekali, panggang terung sampai hangus kulitnya. Pastikan betul-betul hangus supaya senang nak buka kulit. Rasa pun akan jadi sedap.

Comelnya pemanggang kami ni

Kulit terung hangus macam ni

2. Selepas siap panggang, kupas kulit terung.

Kupas kulit terung tanpa rasa belas kasihan

3. Gaulkan isi terung yang sudah dikupas tu bersama dengan cuka. Cuka ni memainkan peranan penting dalam menentukan rasa keseluruhan hidangan ni. Tapi, jangan terlebih letak pula. Oh, ya, macam biasa letaklah garam dan gula secukup rasa.

4. Kemudian, masukkan bawang, cili dan bilis goreng. Gaul sehingga sebati.

5. Akhir sekali, hidangkan. Siap!

Tadaaa!

Mudah bukan?

Terima kasih kerana membaca

Gaya Street (Sunday Market), Kota Kinabalu, Sabah


Hi guys!

Today, I wanna share about one of  the most exciting place in Kota Kinabalu or probably the entire Sabah. I love this place and I am very sure you will falling in love too with this exotic place. The place that I am going to talk about is Gaya Street. Do you ever heard this place?

Okey, for the introduction, Gaya Street is located in the Kota Kinabalu central business district for over a hundred years! The wooden shops with nipah roofs are long gone but you can still see many old shops building here where generations-old family businesses are still thriving passed down from father to son.

Every sunday morning, the length of Gaya Street is closed off to traffic to make way for the fair. You can shop for anything under shady trees and over-sized umbrellas. I mean ANYTHING. This is the best place to experience the cross-section of the local population when entire families enjoy a Sunday outing.

Last month, me and Denny were going to Gaya Street -  a must go place in our list. Walking there while enjoying the atmosphere was our major activities in weekend. Gaya Street was the perfect place for us to hang out, release tension and also treated ourselves after working in weekdays.

These are several photos that we captured for you guys to see. Enjoy the scenes!

This is the iconic Gaya Street gateway

This is a big hut for visitors to sit & relax to enjoy the view

There are many pets sale here. All of them are super duper cute. These pets are one of the reasons why I love going here.


 








We met this extraordinary dog while walking. I dont know who is the owner of this dog. But, everytime I going to Gaya Street, I will see this dog.

Here is the dog


There are many buskers here including this one. They are handicapped but have special talent. Amazing!


Lion dance




I dont know why I take this picture. But, it's look beautiful tho

Opsss, again. Look at his outfit

Thank you for reading

Friday, 13 November 2015

Dog shower

Hi guys!

Yesterday, me and Denny had to bathe our dogs – Bimbo and Shiro. By the way, these dogs breed is a golden retriever + local. So, they are not fully original retriever anymore. Nevermind because they are still looking cute tho. These dogs had shower once a week because we afraid their fur will brittle and fall easily if we bathe them everyday.

Between them, Shiro is the most comfortable when she was in shower. She is not moving much. She kind of like when we massage her body, rub her ears and so on. She has the thickest fur compare than Bimbo and it make her look more beautiful. One thing I like about Shiro is she's smart. When we said ‘ sit down’, she will sitting on the floor. When we said ‘shake hand’, she will lend her hand and shake hand with us. Unbelievable! When its come to eat time, both Bimbo and Shiro will not eat although the food is already serve in front of their eyes until we said ‘eat’. How smart is our dogs *proud*.

Shiro. Look how relax she is

Okey, back to shower story. Bimbo is more aggressive one, but not much when we bathe him. Last week, when I bathe him, he suddenly run away from me while the soap foam was still fully covered his body because he saw other dogs in front gate. Maybe he want to meet his bestfriend. It is funny because I have to chase him around the house to catch him back. I think Bimbo can protect our house because he is more fierce and sensitive when he saw something not familiar. I think its good because that is the main point why we have dogs.

Bimbo - The aggressive one. Forget about the furry legs. I mean the human legs

We using this product to bathe them. See the flower icon on the bottle? I put there to covered the price...haha...

After finished, we put them in the cage to let them dry under the sunlight. How sweet they are kissing each other

Me and Denny love our dogs so much and will take care of them with full of passion because we believe God makes all the creatures in this earth with the same right. Right to live. Not like certain people who throw their dogs somewhere and let them to be stray dogs. It is cruel when the dogs is still young and abandoned somewhere.

This is not our puppy. But because we are dog's lovers, so any dogs we meet we will playing around with them. Just like this puppy

Sorry for my English. I still learning on how to using the Past Tense and Present Tense etc... hew...hew...

Thank you for reading

Wednesday, 11 November 2015

Writing blog in English for the first time

Hi guys!

This is my first attempt to write entry in English. I always want to do this from the beginning since I decided to became a blogger, but it’s always delayed. It is because of two things: no self-confidence and shy. Now, after I read some of the famous blogs all around the world, the courage is slowly pop-up in myself.



I also want to train myself in term of grammar, verbs, nouns and all sorts. I believe practices makes perfect. Who knows one day all the readers from all around the world will recognize about my blog and become my loyal followers? *dreaming high*. I realizes that there are lots of mistakes in my writing so I hope that you guys can tell me which part. I really need that to improve myself.

I felt a little bit awkward when I wrote in English because I am not familiar on how to express my story especially when I want to make a joke. It is because when I wrote in Malay, it is easy to make the story interesting. Yes, I using English all the time when I studied in university but I have to practice more because now my English is kind of meh. So, ya, writing blog’s entry in English is the best way.

I hope this will continue in future. But, do not worry. I still writing in Malay based on the story that I want to share with you guys. You know, balancing readers from Malaysia and others countries. Fuhhh, I am proud with myself because finally I started doing this.

Thank you guys for reading!

Tuesday, 10 November 2015

Benda yang setiap blogger perlu ada

Hai semua!

Seperti yang kita tahu, blogger ialah seseorang yang mempunyai blog *of course* dengan genre masing-masing seperti personal life, travel, food, parenting dan sebagainya. Kerja blogger ni ialah update benda yang mereka nak ceritakan dari sudut perspektif mereka. Kebanyakannya best untuk dibaca sehingga menarik ramai pembaca untuk menjadi pengikut setia blog itu. Contohnya blog saya ini *perasan*.

Jadi, kepada mereka yang nak menjadi blogger, ini adalah tiga benda asas yang setiap blogger perlu ada. Kalau tak ada salah satu dari ni, kira tak lengkaplah nak berblogging. Ibarat makan nasi tanpa lauk. Tak sedap. Kebanyakan blogger terkenal yang saya lihat (by the way, saya ni suka baca blog orang lain), isi blog mereka sangat cantik. Lawa dipandang. Gambar yang mereka upload pun semuanya jelas. Ini kerana mereka ada benda-benda asas untuk berblog.

Pertama, seorang blogger perlu ada laptop atau komputer. Ini ialah benda wajib. Kalau tak ada benda ni memang susahlah nak update blog. Nak draft entri lagi. Nak taip entri 50 juta muka surat lagi *eh, melebih pula*. Memang payah. Jika saya nak pergi ke mana-mana terutamanya ke tempat percutian, saya pasti akan membawa laptop. Senang nak taip entri. Tapi, zaman sekarang ni semuanya pasti ada laptop atau komputer masing-masing. Even budak sekolah pun sudah memiliki komputer sendiri.

Ini ialah laptop pertama saya sehinggalah sekarang. Banyak sudah jasa laptop ni. Dulu laptop ni pernah tak hidup selama tiga bulan. Ingatkan rosak sudah. Rasa sedih time tu. Suatu hari saya cuba on laptop ni, tiba-tiba hidup. Miracle terjadi! Yeayyy!

Seterusnya, blogger perlu ada broadband atau wifi. Kalau tak ada benda ni. Lupakan saja niat untuk menjadi blogger berjaya. Yes, kita boleh update entri di kedai makan atau restoran yang mempunyai sambungan wifi. Tapi sampai bila? Lagipun, kalau ada broadband atau wifi sendiri, kita boleh search macam-macam untuk memantapkan lagi skil dan pemahaman kita tentang blogging. Kita juga boleh update live dari kawasan kejadian. Macam berita TV 3 pula.

Kalau nak broadband yang laju sepantas kilat, gunalah Broadband Celcom YES. Memang puas hati!

Akhir sekali, kita sebagai blogger perlu ada benda ni. Ya, kamera. Kalau nak tahu, blog yang mempunyai banyak gambar ialah blog yang mempunyai paling ramai pembaca kerana lebih menarik dan senang untuk difahami. Kalau saya jadi pembaca pun, saya lebih sudah baca blog yang mempunyai gambar yang cantik-cantik daripada baca blog hanya sekadar entri penulisan semata-mata. Kalau guna kamera smartphone pun boleh asal kualiti gambar tip top.

Kamera yang saya gunakan untuk mendapatkan gambar yang cantik dengan kualiti yang hebat

Terima kasih kerana membaca

Tuesday, 3 November 2015

Cara untuk pastikan rambut kekal sihat

Hai semua!

Kalau dulu wanita mesti dikaitkan dengan penjagaan diri, kecantikan, kebersihan tubuh badan dan sewaktu dengannya. Lelaki pula? Hmmm… dulu, jangan haraplah nak berwangi-wangi ataupun mandi lama-lama dalam kamar mandi. Takut nanti orang kata;

‘Eh, ko kan lelaki. Mana boleh lelaki mandi lama-lama’

‘Lelaki mana boleh jaga muka sangat. Itu untuk orang perempuan sajalah’

‘Wei, apahal pakai minyak wangi ni? Jadi jantanlah sikit’

Wow, wow, wow…. Itu semua ayat pada zaman dahulu kala. Sekarang ni, semuanya sudah berubah, berpusing, berputar 360 darjah. Zaman millenium ni, lelaki mula menjaga kebersihan diri. Wangi-wangian tu biasalah. Ada yang sanggup berhabisan ribuan ringgit untuk penjagaan diri saja. Sebab itu semua adalah keperluan. Tapi, kalau sampai buat pembedahan plastik tu memang lu pikir la sendiri.

Saya juga merupakan antara jutaan lelaki yang sangat menitikberatkan penampilan diri dan salah satunya ialah rambut. So, di sini saya nak kongsikan tentang bagaimana saya menjaga rambut supaya kekal sihat dan sihat dan terus sihat. Yasss! Okey, di bawah ni merupakan kit penjagaan rambut saya sekarang. Semua produk ni memang sangat sesuai dan berkesan dengan rambut saya yang tebal terutamanya syampu dan conditioner dari Sunsilk.


Rambut saya sekarang agak panjang, I mean medium long sebab target saya nak panjangkan rambut macam gambar bawah ni. Hidup hanya sekali, jadi saya nak juga merasa berambut panjang…hew…hew…

This is Hozier. One of my favourite singer

Saya akan pastikan setiap hari saya akan cuci rambut terutamanya pada waktu malam. Saya akan menggunakan syampu terlebih dahulu. Part ni yang saya sangat suka sebab saya rasa sangat relaks mengurut kepala sendiri. Urut kepala dengan lembut ya. Selalunya time bersyampu tu saya feeling-feeling berada di salon…haha… Kemudian, saya akan biarkan selama 2 minit barulah bilas sampai bersih. Next, guna conditioner. Rapikan keseluruhan rambut terutamanya hujung rambut dan biarkan selama 1 atau 2 minit. Lepas tu, bilas. Hasilnya, rambut saya halus, harum dan yang paling penting sihat. That’s why I love Sunsilk.

Saya suka Sunsilk yang warna kuning

Kalau nak ke tempat kerja pula, saya akan menggunakan gel rambut dari Loreal supaya rambut nampak berkilat dan rapi. Saya sengaja pilih yang strong supaya rambut saya tak akan bergerak seinci pun walaupun dibadai taufan *okey, ini melebih*. Tapi, memang betul. Walaupun angin bertiup kencang, rambut saya tetap maintain posisinya. Hebat!


Manakala, saya akan gunakan hair wax dari Gatsby time hujung minggu when hang out with friends or going to church. Dengan wax ni, saya boleh buat style messy hair supaya nampak cool. Lagipun, wax ni tak melekit dan berbau harum. Selesa.


Bagaimana pula dengan kamu? Apakah kit penjagaan rambut kamu? Silalah komen di bawah. Saya amat berbesar hati untuk membacanya.

Terima kasih kerana membaca

Air Terjun Mahua di Tambunan, Sabah yang sangat indah

Hai semua!

Semalam saya belek-belek isi dalam laptop ni. Lama sudah tak explore. Kadang-kadang, ada benda yang saya tak ingat ada dalam sini. Tapi, yang paling best bila tengok dalam album. Banyak betul gambar kenangan dari saya muda belia *eh, tua sangatkah saya* sehinggalah saya bekerja. Time goes by tanpa saya sedar.

Belek punya belek, terjumpa pula trip saya dan Denny ke air terjun Mahua di Tambunan pada tahun lalu. Jadi, kiranya ini cerita tahun lepaslah. Tapi, kenangan tu masih segar-bugar lagi dalam ingatan. Saya ni kalau pasal bercuti hampir 90% jalan cerita saya akan ingat. Moment indah of course lah kan….heee…

Okey, jom baca.

Kami bertolak dari Keningau pada waktu petang kira-kira jam 1.00 pm macam tu. Sampai saja di pekan Tambunan hujan turun dengan lebatnya. So, sambil menunggu hujan reda, kami pun singgah di supermarket untuk beli minuman dan sedikit makanan ringan sebagai bekalan kami ke air terjun. Manalah tahu tiba-tiba lapar. Just in case. Apabila hujan sudah sedikit reda, kami pun bertolak ke lokasi air terjun tu.

Masalahnya di sini ialah kami tak tahu di mana air terjun tu sebab ini pertama kali kami ke sana. Kami hanya berpandukan peta dari Google saja *well, semua info hanya berada di hujung jari. Konon.* dan juga bertanya dengan orang tempatan. Nasib baik semuanya mesra belaka. Orang Sabah bah itu!

Hasil dari usaha keras dan penat lelah *lah sangat*, kami berjaya juga sampai di tempat air terjun tu setelah masuk kampung keluar kampung, naik bukit turun bukit, lalu jalan raya dan jalan tak berturap. Adventure jugalah. Saya suka. Air terjun ni agak jauh jugalah kira-kira 26 kilometer dari pekan Tambunan. Tapi, kami tak bosan sebab sepanjang perjalanan kami dihidangkan dengan pemandangan sawah padi, suasana kampung yang tenang dan juga udara segar.

Sesampai saja di sana, kami pergi ke kaunter tiket sebelum masuk ke dalam. Harga tiket saya tak berapa ingat. Rasanya, RM 3.00 setiap seorang. Tapi, time tu kami hanya bayar satu tiket untuk dua orang sebab hari sudah nak petang. Kira untunglah. Suasana di sana masih full hutan sebab tempat ni terletak agak pendalaman sikit. Dari jauh sayup-sayup kedengaran deruan air terjun. Bikin excited.

Untuk sampai ke air terjun, kami perlu berjalan ikut trail yang disediakan sejauh kira-kira 500 meter. Kami perlu berhati-hati sebab jalan agak licin dan berlumut. Kena tengok-tengok jugalah di bawah kaki sebab takut ada lintah mencuri darah. Seram. Banyak serangga yang jarang kami lihat ada di sana. Sangat eksotik. Lupa pula saya nak gambar…huhu…

Perjalanan menuju ke air terjun

Setelah menempuhi perjalanan selama kira-kira 10 minit, kami pun sampai di air terjun tu. My jaw dropped. Terpaku seketika. Tempat ni serius cantik. Tak sangka di Sabah ada air terjun macam ni. Rupanya, air terjun ni tinggi. Mungkin setinggi bangunan 3 tingkat.

Air terjun Mahua dengan aliran airnya yang deras



Bagi gambaran yang lebih jelas, silalah layan gambar-gambar di bawah ni




Bergambar atas jambatan gantung. Nak ke seberang perlu lalu jambatan ni

Kafe berdekatan dengan kaunter tiket

Tempat rehat selepas penat berjalan

Ambil gambar kenangan sikit

Setelah sejam menikmati pemandangan air terjun yang hebat ini, kami pun bertolak pulang ke Keningau. Apa yang boleh saya katakan, tempat ini sangat berbaloi untuk  dikunjungi terutamanya kepada nature lovers seperti kami. Cuma tempat ni kurang diwar-warkan kepada orang luar. Harap lebih banyak promosi akan dibuat oleh pihak yang berkenaan tentang tempat ini supaya ramai orang tahu yang di Sabah ni ada banyak tempat pelancongan yang menarik.

Terima kasih kerana membaca