Nuffnang ads

Friday, 16 December 2016

Tempat makan yang sedap di Pulau Pinang: Tat Telur Trishaw dan pastry yang sangat enak hanya di Ming Xiang Tai Pastry Shop


Kalau nak baca entri sebelum ni, sila klik disini

Sebelum datang ke Pulau Pinang, saya sudah set dalam list nak cari tat telur buatan Ming Xiang Tai Pastry Shop. Saya ada terbaca dalam beberapa blog travel tentang tempat ini. Katanya, tat telur di sana sangat sedap dan berkualiti. Well, as a food lovers, ini ialah satu perkara yang mengujakan untuk saya. Excited!

Saya tak sangka dapat jumpa kedai ini secara tidak sengaja ketika sibuk mencari mural@street art di Lebuh Armenian. Rupanya, kedai ini ada di sana. By the way, Ming Xiang Tai Pastry Shop mempunyai beberapa cawangan di Pulau Pinang dan Perak. Salah satunya terletak berhampiran dengan Lebuh Armenian.

Inilah dia pandangan depan kedai ini. Time tu, kedai ini sedang menjalani proses renovation. Itulah sebabnya banyak beg simen dan pasir boleh dilihat dalam gambar. But, as old said, don’t judge a book by its cover. Dalaman kedai itu yang penting. Yihiii!



Masuk sahaja di dalam, kami dihidangkan dengan pemandangan indah tat telur dan pastry disusun kemas di sebalik rak kaca. Ketika itu, mereka sedang reload. Itulah sebabnya terdapat beberapa tempat kosong dalam rak display ini

Tanpa membuang masa, saya membeli 5 biji tat telur. Harga sebiji ialah RM2.20. A bit pricey but never mind. Lagipun, saya ni suka makan tat telur.


Nampak tak betapa menggodanya tat telur ini. Sedap dan menyelerakan. Kulit tat agak tebal dan sedikit crunchy apabila digigit. Filing tat pula sangat nyaman. But, to be honest, rasa tat telur ini tiada bezanya dengan tat telur yang biasa saya makan di Sabah…hehe… Saya masih prefer tat telur yang dijual di Labuan. Kalau nak baca pasal tu, boleh klik disini

Selain tat telur, saya ada juga membeli sekotak pastry yang berharga RM24.80. Saya tak menyesal beli pastry ni sebab sumpah sedap! Mula-mula, saya tak tahu pun pasal benda ni. Saja nak beli sebagai ole-ole. Tapi, termakan pula…hiks… Anyway, jom kita unbox kotak pastry ini. Saya nak tunjukkan pada kamu semua apa yang ada didalamnya

Covered by plastic inside. Maksudnya, bersihlah ya. Ada sesetengah pastry box dari kedai lain cover makanan guna plastik yang boleh letup-letup tu. Sangat tak menyakinkan. Tapi, yang ini sangat mantap

Setelah cover plastik dibuka. Food porn…wuuu... Dalam box ini ada 4 jenis pastry. Sebenarnya, di sana terdapat banyak box pelbagai perisa yang boleh dipilih. Tapi, saya pilih yang ini sebab murah sedikit berbanding yang lain

Salted Egg Pastry. Ini ialah favourite saya. Dalamnya, ada telur masin dan beberapa campuran yang lain. Terlalu SEDAP untuk dihuraikan dengan kata-kata

Pandan Salted Egg Pastry. Ini pun enak juga. Pandan dan telur masin bergabung meletup

Chicken Floss Pastry. Rasa serunding ayam yang padat membuatkan saya tak berhenti untuk mengunyah

Glutinous Coconut Puff. Tekstur rasanya ringan dan sedap. Rasa kelapanya pun sungguh creamy

Overall, saya sangat beruntung sebab dapat merasai tat telur dan pastry yang berkualiti tinggi. Kamu akan dapat rasa perbezaan kualiti apabila makan hasil produk dari Ming Xiang Tai Pastry Shop versus tempat yang lain. Saya sangat recommend tempat ini

Sila rujuk peta dibawah untuk mengetahui lokasi tempat ini


Terima kasih kerana membaca

Saturday, 10 December 2016

Tempat makan yang sedap di Pulau Pinang: Kelazatan Big Bowl Ramen di My Voice Café & Studio


Hai semua!

Kalau nak baca entri sebelum ni, sila klik disini

Jika datang ke Pulau Pinang, memang tak sah kalau tak cuba pelbagai makanan yang terdapat di sini. Dari street food hinggalah café dan restoran, semuanya mempunyai keunikan serta kelazatan makanan yang tersendiri.

Saya tak sabar nak share tentang café ini yang kami jumpa secara tidak sengaja ketika berjalan-jalan melihat suasana di Chew Jetty. By the way, Chew Jetty ialah perkampungan nelayan lama yang dibina di atas air. Kebanyakkan penduduk di sini ialah orang Cina. This place is really unique and old. So interesting.

Anyway, oleh kerana perut sudah lapar time tu. So, kami pun bergegas mencari tempat makan. Dari jauh kami nampak ramai orang berkumpul di satu kedai ni. Tanpa membuang masa, kami pun menuju ke sana. Yes, akhirnya jumpa juga kedai makan.

Inilah dia pemandangan kedai makan itu dari luar. Nama kedai ini ialah My Voice Café & Studio. Dari jauh boleh nampak style kedai ni yang ala-ala Japanese

Dapur cafe ini terletak di hadapan pintu masuk. Apabila kami melihat menunya yang unik, kami terus masuk ke dalam sebab takut tempat duduk penuh. Menunya ialah Big Bowl Ramen!

Terdapat 4 jenis menu Big Bowl Ramen yang ditawarkan di sini iaitu Beef Chili, Gengki Kara, Pork/Chicken Mayo dan Buta Kakuni.

Kami order 2 jenis Big Bowl Ramen iaitu Gengki Kara dan Buta Kakuni. Masing-masing untuk 2 pax punya hidangan. Sesuai untuk kami berempat. Manakala, untuk side dish pula kami order Takoyaki dan Gyoza (Japanese Pan Fried Dumplings).

SENARAI HARGA MAKANAN
Gengki Kara (2 pax) – RM 38.90
Buta Kakuni (2 pax) – RM 38.90
Takoyaki – RM 9.90
Gyoza – RM 9.90

Total harga sila kira sendiri…huhu…

Yeayyy, order sudah sampai! Ini ialah Gengki Kara. Saya terus terliur apabila melihat kepekatan supnya yang memikat hati ditambah lagi dengan aromanya yang sangat menusuk kalbu

Ini pula ialah Buta Kakuni. Agak aneh nama makanan ini kan. Setelah di Google, rupanya maksud Buta Kakuni ialah Braised Pork Belly. Ohhh, baru ku tahu

Our side dish yang pertama ialah Takoyaki. Rasa Takoyaki ni bukan macam yang di shopping mall tu ya. Alaaa, Takoyaki yang kita boleh tengok time mereka masak tu. Versi ini lebih tebal dan isinya sangat lembut. Agak sedap tapi saya lebih prefer Takoyaki yang dijual di shopping mall

Side dish yang kedua ialah Gyoza (Japanese Pan Fried Dumplings). Ini saya sangat suka. Sosnya pun lazat. Lembut di luar dan dalam. Yummy!

 
Minuman kami ialah Green Tea. No Chinese Tea di sini kata pelayan tu

Sebelum makan kena ambil gambar dulu. Ini ialah rutin yang wajib pada zaman sekarang. Nampak tak betapa besarnya mangkuk ni? Rasanya 5 kali ganda dari saiz mangkuk biasa. Sangat unik. Sebab inilah saya nak ambil gambar…hihi…

Denny pun teruja melihat Big Bowl Ramen ini. Yalah, sebab ini ialah our first time makan benda unik macam ni

The husband and wife di belakang saya pun nampak bahagia dan happy saja dengan Big Bowl Ramen Buta Kakuni mereka…hihi…

Oleh kerana perut lapar, hidangan ini habis dengan jayanya oleh kami dalam masa tak sampai setengah jam. Saya suka menu Gengki Kara tu sebab supnya sangat pedas dan kaw. Memang berbaloi-baloi



Ini ialah suasana sekitar café. Ramai orang di dalam ni terutamanya pelancong. Nasib baik time kami masuk ada satu meja kosong. Syukur! Kalau tak terpaksa kena tunggu

Saya sangat recommend tempat ni sebab sedap dan rare. Tapi, harganya pun SEDAP juga. By the way, this place is a Non Halal café. Bagi lebih jelas tentang lokasi tempat ini, sila rujuk peta di bawah


Terima kasih kerana membaca

Wednesday, 7 December 2016

Hasil seni mural @ street art yang sungguh kreatif di Lebuh Armenian (Armenian Street) Pulau Pinang

Hai semua!

Kalau nak baca entri sebelum ni, sila klik disini


Lebuh Armenian merupakan salah satu tempat tarikan pelancong yang paling terkenal di Pulau Pinang. Sebut saja nama tempat ni, benda pertama yang confirm akan muncul dalam fikiran ialah street art seperti hasil lukisan dinding daripada artis-artis terkenal dalam dan luar negara.

Saya sangat suka dengan atmosfera tempat ini. Kebanyakan bangunan di sini sudah tua tetapi masih teguh dan terpelihara. Kalau nak tahu, tempat ini terletak di tengah-tengah Georgetown UNESCO World Heritage Site. Jadi, kami boleh rasa betapa uniknya suasana di sini. Very old and vibrant. I really love it.

 Bila nampak beca, saya rasa jakun seketika sebab di Sabah tak ada kenderaan jenis ni. Lagi-lagi beca yang berwarna-warni. Kebanyakan pemandu beca di sini sudah tua. Rasa agak awkward apabila melihat penumpang yang muda menaiki beca yang dipandu oleh penunggang yang tua. Well, new scenery for me

Cara yang terbaik untuk mengelilingi Lebuh Armenian ialah dengan menaiki basikal. Banyak kedai di sini menawarkan khidmat basikal sewa. Cuma perlu pandai tawar-menawar harga sebab ada yang rate agak mahal bagi pandangan saya. Kami telah mengambil kata sepakat untuk just berjalan kaki sahaja supaya lebih feeling. Bersenam sambil berlibur katanya

Untuk pengetahuan, lukisan-lukisan dinding atau mural di sini bukan dilonggokkan dalam satu tempat ya. Semuanya berada di lokasi yang berbeza. Ada yang berada di laluan utama dan ada yang berada di lorong kecil serta tersembunyi. Kira macam treasure hunt. Perlu jalan ke sana ke mari mencari semua mural tu. So, tips utama ialah perlu ada peta siap-siap dalam genggaman.

Saya dengan mural dua orang budak sedang tertarik dengan sesuatu. Mungkin mereka nak ikut ayah mereka mencari rezeki ataupun mereka nak kuih pau itu. I don’t know. Setiap orang ada tafsiran yang tersendiri tentang gambar ni. What say you?

Lihat betapa gembiranya Denny dalam gambar ni. Ini merupakan salah satu art yang terkenal di sini. So, kalau datang ke Lebuh Armenian, jangan lupa untuk bergambar dengan mural ini ya

My other two travel buddies. They are such a cute couple don’t they?



Mula-mula, saya tak perasan dengan benda ni. Rupanya, ini ialah seorang kanak-kanak yang sedang berusaha menahan sesuatu. Di bawahnya tertulis ‘The Last Tree’. Anyone can explain this cute little art?

Denny sedang bergambar dengan mural yang popular.Dua orang kanak-kanak sedang gembira bermain buaian


Dalam banyak-banyak mural, saya lebih tertarik dengan yang ini. Simple dan cute. Mural ni terletak di lorong yang tersembunyi. So, kena betul-betul baca map barulah boleh jumpa


Ini pun cantik juga. Street art tapi bukan mural. 3D art mungkin? 


Posing kamu dua jugalah yang paling manang kan…haha!

Dalam keadaan teruja, saya sempat juga snap beberapa gambar bangunan lama di sekitar sini. Semua bangunan ini terletak jauh dari Lebuh Armenian. Saya tak berapa pasti dimana lokasinya yang sebenar sebab kami berjalan dan terus berjalan sampai tak ingat dunia. Saya suka nampak bangunan lama jenis begini. Old and so British…hihi… Enjoy the view!





Banyak lagi mural yang kami tak jumpa. Tapi, apakan daya masa tak mengizinkan. Next time, saya pasti akan kembali lagi ke sini untuk melihat apa lagi yang ditawarkan di Lebuh Armenian ini.

Bagi lebih jelas tentang kedudukan tempat ini, kamu boleh rujuk peta di bawah


Terima kasih kerana membaca

Saturday, 3 December 2016

Tempat makan yang sedap di Pulau Pinang: Menikmati Penang Street Food iaitu Curry Mee & Koay Teow Th’ng di Jalan Samak

Hai semua!

Kalau nak baca entri sebelum ni, sila klik disini

Hari kedua di Pulau Pinang, kami mengambil kata sepakat untuk mencari street food sebagai sarapan pagi. Kalau nak tahu, Pulau Pinang terkenal sebagai syurga makanan dan kebanyakannya ialah street food. So, sangat wajib untuk mencuba makanan yang dijual di tepi jalan kalau datang ke sini. Oleh itu, saya sudah set minda untuk just makan street food sepanjang berada di Pulau Pinang. No fancy food. No hotel food. No 5 stars restaurant food.

Setelah berjalan beberapa kilometer dari hotel, akhirnya kami sampai di gerai yang terkenal dengan Curry Mee & Koay Teow Th’ng. Suasana sekitar memang nampak sangat yang kami berada di ‘street’ which is I really like. Ramai orang makan di sini.

Inilah dia gerai yang terkenal tu. Simple saja kan. Gerai ini telah beroperasi sejak dari tahun 1980 lagi. So, kiranya mereka sudah pakar dalam membuat signature dish mereka iaitu Curry Mee dan Koay Teow Th’ng

Pemilik gerai yang sedang sibuk menyediakan juadah yang kami pesan. Sangat pantas. Tak sampai 3 minit, semua hidangan yang kami order sudah siap

Tadaaa! Inilah dia Curry Mee yang popular. Ini ialah order kawan saya. Katanya sedap. Well, of course

Ini pula ialah makanan yang saya order. The very famous Koay Teow Th’ng. Rasanya, sedap dan sup pula agak manis sedikit. Lagi enak jika tambah dengan lada. Barulah kaw!

Ini pun famous juga dekat sini. Koay Teow tapi kurang sup

Sarapan pagi tak akan lengkap tanpa minuman right? Di sebelah gerai makanan, terdapat gerai yang hanya menjual minuman sahaja.

Inilah dia gerai minuman tu

Kami order the very famous & original Penang White Coffee dan juga Kopi O. Fuhhh, sedapnya rasa white coffee tu. Pekat, manis dan pahit seimbang serta tekstur yang ringan. Start dari sini lah saya selalu order White Coffee sepanjang berada di Pulau Pinang. I am addicted

Selesai saja makan, tiba-tiba si auntie dari gerai minuman datang dan suggest dengan kami untuk rasa Neslo (Nescafe + milo) buatan mereka. Katanya, rugi tak cuba. Mungkin mereka tengok kami ni pelancong. So, kami pun bersetuju. Why not kan?

Neslo sudah sampai. Sedap. Tapi, tak ada beza rasa dengan yang di Sabah

Kami dengan perasaan bahagia sebab kenyang

Overall, kami sangat berpuas hati terutamanya saya sebab dapat makan breakfast yang enak dan murah. Rasa white coffee tu masih terbayang-bayang lagi sampai sekarang. Kalah Starbucks. Seriously. Kalau kamu nak cuba makan di sini, sila rujuk peta di bawah ya.


Terima kasih kerana membaca