Nuffnang ads

Monday, 16 January 2017

Tempat makan yang sedap di Pulau Pinang: Kelazatan Laksa Penang di Air Itam


Hai semua!

Kalau nak baca entri sebelum ini, sila klik disini ya

Selepas saja turun dari Bukit Bendera (Penang Hill), kami mengambil kesempatan untuk pergi merasai Laksa Air Itam yang hanya terletak di bawah bukit.Lagipun perut kami masing-masing sudah super duper lapar. Urgkh!

Kalau nak tahu, laksa di sini mendapat ranking ke-7 dari senarai 50 makanan tersedap di dunia oleh CNN Travel! Bukan calang-calang ya. Ramai blogger dan vlogger dari serata dunia sudah review keenakan laksa ini. So, it’s a must have guys!

Laksa ini boleh didapati di Pasar Air Itam. Senang saja nak jumpa gerai ini. Kalau nampak ramai orang berkumpul dan terhidu aroma semerbak laksa, di sanalah tempatnya. Tiada keraguan.


Nampak saja si uncle dengan topi chefnya itu, kami tahu yang kami berada di tempat yang betul. Simple gerainya. Tapi, saya suka sebab suasananya unik. Saya tengok cara mereka menyediakan laksa sangat pantas terutamanya uncle tu. Hebat betul!

Nampak tak mi laksa yang gebu, anjal dan putih melepak tu?

Adakah ini ialah ramuan rahsia? I think so sebab setiap hidangan mereka akan letak campuran ini

This is where the magic happened! Sup laksa yang pekat, merah menyala dan harum

Saya tengok uncle tu selamba saja letak sup panas ke dalam mangkuk dengan skil yang tersendiri. I salute you lah uncle

Ramai customer sedang menunggu hidangan. Sampai tak sempat nak rehat selepas makan sebab ada sudah customer lain tunggu di tepi bagi signal nak duduk. Tapi, memang pantas lah servis di sini

Oleh kerana ramai sangat orang hari tu,so kami decide untuk minta bungkuskan laksa tu supaya boleh makan time di hotel nanti. Harga laksa ini sangat murah okey. Hanya RM4.50 semangkuk sahaja

Tadaaa! Inilah dia Laksa Penang Air Itam yang legend tu. Anyway, Air Itam ialah nama tempat ya. Jangan pula fikir yang laksa ini berwarna hitam...hehe...

Nampak tak gabungan bahan-bahan utama laksa ni? Aduhhh, kecur air liur bila ingat balik keenakan laksa ini. Sweet and sour. Lepas tu supnya sungguh pekat. Mi yang digunakan pula sangat lembut. Heaven!

What a wonderful experience sebab dapat cuba makanan selazat ini. I gave 4.8 out of 5. Yeayyy!


Terima kasih kerana membaca

Sunday, 15 January 2017

Keindahan suasana puncak Bukit Bendera (Penang Hill) di Pulau Pinang, Malaysia


Hai semua!

Ya, kita sambung lagi cerita pasal percutian saya ke Pulau Pinang hari tu. Yihaaa! Manalah tahu ada antara kamu yang nak pergi ke sana kan. So, bolehlah jadikan blog ini sebagai panduan untuk plan percutian kamu.

Anyway, kalau nak baca tentang entri yang lalu boleh klik disini

Okey. Hari ketiga di Pulau Pinang, kami decide untuk pergi ke Bukit Bendera. Orang kata kalau tak pergi ke sana, memang tak sah percutian kami di Pulau Pinang. So, yeah. Why not kan? Kami ke sana mengunakan Uber dari Georgetown. Murah berbanding teksi. Tambang teksi di sini memang cekik darah. Mahal.

Penang Hill Station yang terletak di bawah bukit

For your information, untuk naik ke atas puncak Bukit Bendera, kita kena naik funicular train. Wuuu, tak sabar nak naik. By the way, harga tiket hari tu untuk kami yang dewasa ialah RM5.00/person (Normal line). Kalau nak lebih details boleh cek di laman web ini.

Okey, abang nak bagi tips ni. Kalau boleh sila datang seawal jam 8.00 pagi untuk mengelakkan kesesakan semasa beratur. Hari tu jam 9.00 pagi ramai sudah orang berpusu-pusu berbaris. Nasib baik kita orang datang awal

Inilah train yang kami naik untuk sampai ke puncak. Pengalaman yang best sebab saya tak pernah naik train…hew…hew…hew… Perjalanan pun smooth saja. Tak ada goyang ke kiri goyang ke kanan

Ini ialah skywalk bridge yang baru dibuka di atas puncak. Port yang menarik untuk tengok pemandangan bandaraya Georgetown dari atas. Serius cantik! Tapi, time tu cuaca mendung dan langit agak suram. But still amazing

Dibawah ialah gambar-gambar panorama Georgetown dan Jambatan Pulau Pinang dari atas puncak Bukit Bendera. Enjoy the views guys!





Kalau nak lebih jelas lagi, boleh guna binocular. Just bayar RM1.00 kalau tak silap saya

Ramai sangat orang ketika ini. Cuaca agak dingin tapi bagi saya Kundasang lagi sejuk…hehe…

Love lane katanya. Sesuai untuk bergambar bersama yang tersayang…hoho…

Next destination is Tokyo. I hope one day

Pokok ini sangat besar dan tua. Nampak cantik apabila tengok dari jarak dekat. Entah berapa usia pokok ini ya?


Di sini banyak kera jenis spesis ini. Jangan di coba-coba bagi makanan nanti kena kejar. Beware!

Ada Owl Museum tapi kami tak masuk sebab tujuan kami yang utama ialah nak tengok Love Lock Bridge yang merupakan ikon di Bukit Bendera. It’s a must go place for visitors


Sebelum tu, kami menjadi kanak-kanak riang sebentar di sebalik pitcher plant gergasi...yihaaa!

Love Lock Bridge dari bawah

Tadaaa! Jangan lupa untuk bergambar depan sign L.O.V.E  ini ya

Banyak betul kunci cinta di sini. Ada yang dedikasikan cinta untuk pasangan, keluarga, kawan-kawan dan sebagainya. Saya pun nak juga. Tapi, lupa bawa lock sendiri…huuu… Tak apa tak apa. Next time lah

Berat sangatkah saya ni?

Selepas tu, kami menuju to the other side of this puncak Bukit Bendera. Rupanya, ada kuil di sini. Hebatkan bagaimana mereka boleh bina kuil di atas puncak



Don’t forget to take a wefie sebagai kenangan…hehe…

Ada juga peninggalan meriam di puncak bukit ini. Rasanya ini ialah meriam betul. That's why Denny kelihatan happy...hehe...

Setelah puas menghabiskan masa di sini, akhirnya kami pun pulang menuju ke bawah bukit semula dengan menggunakan train. Such a wonderful experience!


Terima kasih kerana membaca

Tuesday, 10 January 2017

Resepi kek buah kukus yang mudah


Hai semua!

Saya ni sangat suka makan kek especially Cheese Cake dan Red Velvet Cake. Jadi, jangan cuba tayang kek depan saya kalau tak nak kena minta. Selain itu, saya juga suka buat kek dan biskut. The taste? Not bad actually. Sedap bha…hoho…

Anyway, hari ni saya nak kongsikan satu resepi yang sangat mudah iaitu Kek Buah Kukus. Resepi ni saya sudah buat dan sangat menjadi. Senang saja sebenarnya asalkan kuantiti ngam.

Baiklah, jom tengok bahan-bahan yang diperlukan dan cara untuk membuat kek ini

BAHAN-BAHAN UNTUK KEK

BAHAN A
300 gm gula halus
250 gm mentega
500 gm buah-buah kering campuran mixt fruit
50 ml air panas


BAHAN B
350 gm tepung gandum (diayak)
2 sudu kecil serbuk penaik B.P (10 gm) (diayak)
1/2 sudu kecil cream of tartar (3 gm) (diayak)


BAHAN C
1 sudu teh esen vanila
3 biji telur gred A


CARA-CARA MEMBUAT KEK

First, sediakan dahulu bahan A. Actually, kena guna gula halus tapi oleh kerana tak sempat beli, saya just guna gula pasir biasa.

Baiklah, mula-mula masukkan gula ke dalam kuali panas. Biarkan cair dan menjadi gula perang. Ingat ya. Proses ini sangat penting. Pastikan gula tak hangus untuk mengelakkan kek menjadi pahit

Apabila gula sudah cair, tuangkan air panas

Kemudian, masukkan mentega dan kacau sehingga cair

Masukkan buah-buahan kering mix fruit. Kacau rata. Apabila ada buble-buble kecil mula meletup di permukaan, sila tutup api dan biarkan suam

Okey, setelah menjadi suam, masukkan sedikit demi sedikit bahan B yang telah dicampur bersama ke dalam adunan Bahan A. Gaul dengan sempurna. Buat sehingga adunan tepung habis

Then, masukkan esen vanila supaya kek menjadi wangi

Selepas itu, tuangkan telur yang telah dipukul ke dalam adunan. Telur tu pukul guna garfu pun boleh. Tak payah nak guna mesin pemutar yang canggih manggih tu. Gaul sampai rata

Kemudian, tuang ke dalam loyang yang telah dioles dengan sedikit mentega. Kalau nak lapis dengan kertas minyak pun boleh. Actually permukaan atas loyang tu perlu ditutup dengan kertas aluminium untuk mengelakkan pemukaan kek berlubang-lubang semasa dikukus. Tapi, saya tak guna sebab saya juga yang akan makan kek ini nanti…hohoho…

Air kukus harus diisi penuh sebab lama juga nak kukus kek ni. Lebih kurang 3-4 jam. Jangan lupa didihkan dahulu air kukus sebelum meletakkan loyang adunan kek dan jangan lupa tambahkan air kukus kalau hampir nak kering

Okey, ini tips untuk mengetahui sama ada kek suda masak atau belum. Cucuk tengah kek mengunakan garfu atau lidi. Lepas tu tarik. Kalau masih lagi ada sisa tepung yang tersangkut itu maknanya belum masak. Arasso?

Tadaaa! My Kek Buah Kukus yang lazat. Tak payah guna oven pun


Rasa kek ini lemak manis. Not too sweet. Enak sekali. Simple dan paling penting tak guna kos yang banyak. Love it so much!


Terima kasih kerana membaca