Nuffnang ads

Saturday, 19 March 2016

Keindahan ‘Pantai Tersembunyi’ di Labuan



Hai semua

Ini merupakan sambungan dari entri tentang pengalaman kami memasuki terowong bekas lombong arang batu. Kalau nak baca sila klik disini.

Selepas saja habis memasuki terowong dan hiking di bukit atas terowong tu, kami menuju ke satu lagi tempat menarik yang berdekatan iaitu sebuah pantai yang saya gelar ‘Pantai Tersembunyi’ sebab saya tak tahu nama pantai tu…haha… Lagipun, lokasi pantai tu agak jauh dari jalan utama. Kalau nak ke sana perlu berjalan kaki kira-kira 1 kilometer. So, kira kami double hiking lah pada hari tu. Mendaki bukit dan berjalan kaki ke pantai. Hidup biar sihat. Yihaaa!

LOKASI PANTAI

Pantai ni terletak di utara Pulau Labuan berdekatan dengan Muzium Chimney. Kalau dari Taman Burung mengambil masa lebih kurang 5 minit dengan menggunakan kereta. Lebih senang rujuk saja peta di bawah.

Titik kuning sebelah kiri tu ialah start point, garisan putus-putus warna merah tu ialah laluan ke pantai manakala titik kuning sebelah kanan tu ialah lokasi pantai. Araso?

Sebelum memulakan perjalanan, seperti biasa harus bergambar. Sebenarnya, bergambar setiap saat tu penting sebab kita sedang merakamkan detik-detik indah hidup kita. Betul tak? So, bergambarlah selagi boleh…hew…hew…

Me and my friends

Selepas itu, kami pun memulakan perjalanan. Suasana pemandangan sepanjang perjalanan kelihatan indah walaupun hanya rimbunan pokok, rumput dan jalan berpasir. Warna-warna rumput di sana cantik. Macam musim luruh pula. Kawasan sebelum pantai ni agak berumput. Tapi, perlu alert juga dengan keselamatan diri. Manalah tahu ada binatang berbisa lalu. Siapa tahu kan?


Walaupun hanya lalang tapi tetap nampak cantik. Kan kan?


Selepas hampir 15 minit perjalanan, kami pun sampai. Lokasi pantai tu terletak di bawah tebing. Bila sebut tentang nature, saya pasti akan excited. So, rasa teruja saya time tu membuak-buak apabila terdengar bunyi ombak dan terhidu bau air laut. Sangat menenangkan.

Tak pasti apa fungsi binaan ni. Tapi saya gambar saja sebab nampak unik

Sayup-sayup kelihatan pantai dari atas tebing

Love this candid shot. Photo credit to Cik Papun

I am so mesmerized with the beauty of this beach. Sangat cantik sebab pantai ni ada tebing tinggi. Nampak unik. Jarang saya nampak pantai yang ada tebing tinggi macam tu. Time tu air pasang jadi tak dapat pergi ke tengah laut untuk cari hidupan laut. Manalah tahu tiba-tiba terjumpa tiram yang ada pearl harga berjuta-juta. Eh, melebih pula imaginasi ni.

Inilah pemandangan sekitar ‘Pantai Tersembunyi’. Enjoy the view.






I also really love this shot. Expression of happiness. Again i give credit to Cik Papun for this amazing photo

Selepas sejam menikmati pemandangan sunset di sana, kami pun berkemas dan kemudian pulang ke rumah masing-masing.

Terima kasih kerana membaca