Nuffnang ads

Sunday, 10 July 2016

Resipi Salad Makaroni yang sedap dan mudah



Hai semua!

Hari ni saya nak kongsi satu resipi kegemaran saya iaitu Salad Makaroni. Rasanya, kebanyakan orang sudah tahu bagaimana nak buat hidangan ni kan. So, entri ini ditujukan khas kepada mereka yang BARU BELAJAR nak buat salad makaroni sebagai senjata untuk menambat hati si isteri/suami. Eh?

Baiklah, di bawah ini merupakan senarai bahan untuk menyediakan salad makaroni yang slurp slurp sedap.

Bahan-bahan:

1 paket makaroni

1 tin susu pekat manis dan 1 tin susu cair. Kalau tak ada susu cair pun tak apa sebab itu optional

1 tin buah-buahan cocktail. Ambil buahnya saja

1 botol mayonis

1 kotak kecil kismis

Cara-cara penyediaan:

Mula-mula, didihkan air terlebih dahulu. Letakkan dua sudu kecil garam semasa air tu mendidih. Kenapa? Supaya rasa masin garam tu meresap dalam segenap dimensi makaroni.

Letakkan dua sudu kecil garam

Selepas tu, rebus makaroni sehingga lembut. Tetapi, ingat ya jangan pula terlalu lembut nanti hancur bila digaul.

Tuang makaroni ke dalam periuk

Apabila makaroni yang direbus tu sudah lembut, letakkan ke dalam bekas dan rendam dengan air sejuk. Again kenapa? Supaya makaroni yang lembut itu tadi menjadi firm dan pejal. Bentuk pun cantik. Lagipun, senang nak gaul nanti. Saya rendam sebanyak dua kali. Terpulang kepada anda…heee…

Rendam makaroni dalam air sejuk selama 5-10 minit

Kemudian, toskan makaroni itu tadi dan tiba masa for the fun part iaitu mencampurkan semua bahan-bahan bersama!

Masukkan buah-buahan ikut suka hati

Then, masukkan beberapa sudu mayonis ikut suka tekak

Kemudian, letakkan susu manis. Part ni kena hati-hati ya sebab takut terlebih manis. So, kena pandai agak-agak

Akhir sekali, masukkan kismis. Yummy!

Selepas saja siap mencampurkan semua bahan, gaulkan sehingga sebati dan masukkan ke dalam peti sejuk selama paling kurang 8 jam atau semalaman. Makin lama dalam peti sejuk, makin sedap salad makaroni itu.

Walaaa! Inilah dia salad makaroni yang sangat sedap, cheezy, rich dan mudah untuk disediakan. Siap sedia untuk dimakan!


Tadaaa. Super easy and delicious macaroni salad

Terima kasih kerana membaca