Nuffnang ads

Thursday, 29 September 2016

Melawat arnab-arnab yang comel di Arnab Village, Ranau, Sabah



Hai semua!

Kalau nak baca entri yang sebelumnya sila klik disini. Thanks!

Okey, tempat pertama yang saya dan Denny pergi ialah di Arnab Village yang terletak di Kg Purakagis, Ranau, Sabah. Lokasi tempat ni terletak di antara pekan Kundasang dan pekan Ranau. Kalau tak tahu juga, sila search Google Map. Jalan masuk ke Arnab Village tidak berturap dan agak berlubang-lubang. So, kepada kereta yang lowered memang confirm tak dapat masuk.

Actually, kami tak tahu pun kewujudan tempat ni. Tapi, kan sekarang ni zaman teknologi yang segalanya hanya di hujung jari, so kami hanya dapat tahu melalui Facebook sahaja. Nampak tak kuasa Facebook di sini in term of marketing & promotion?

Harga tiket masuk ialah:

Malaysian
Dewasa: RM 3.00
Kanak-kanak: RM 2.00

Non-Malaysian
Dewasa: RM 5.00
Kanak-kanak: RM 2.00

*Makanan arnab: RM 2.00

Agak murah kan?

Masa melawat:

Setiap hari bermula jam 9.00 pagi hingga jam 5.00 petang


Apabila masuk saja ke Arnab Village, kami dihidangkan pemandangan segerombolan arnab-arnab yang comel. Ada yang tidur secara berkumpul, ada yang dikendong oleh pelawat, ada yang diberi makan, ada yang sedang minum, ada yang sedang melompat-lompat keriangan dan ada yang sedang merenung pelawat. Mungkin mereka hairan apakah makhluk gergasi ini buat di sini?

By the way, oleh kerana nama tempat ini ialah Arnab Village, so yang in charge ialah arnab. This is Bunny’s Territory katanya. Jadi, lebih baik kamu wahai manusia bawa makanan untuk mereka kalau tak mau dihukum oleh arnab-arnab yang comel ini. Kidding…hehe...

Ini dia sebahagian arnab yang sedang berehat di bawah pondok khas untuk mereka berteduh daripada sinar matahari terik. Comel sangat-sangat!

Denny sedang memberi makan kepada arnab. Rasa betul lidah kecil mereka yang suam-suam time mereka makan di telapak tangan kita. Tapi, hati-hati ya. Kadang-kadang, arnab ni pandai mengigit jika mereka rasa terancam. Bukan alang-alang sakitnya tu. Just be careful.


Nampak tak arnab tu sedang merenung saya? Mungkin dia sedang kehairanan. Geram betul dengan arnab tu. Kalau kena bagi free, saya pasti akan ambil. Saya ni suka arnab juga selain daripada kucing dan anjing. Semuanya cute!

Inilah pondok tempat mereka berteduh. Cuaca ketika tu sangatlah panas. So, mungkin mereka tidur secara rapat-rapat sebab nak hilangkan haba.

Jom tengok gambar arnab-arnab yang sangat comel ni. Geram!





Bulu arnab ni agak unik. Denny kata arnab ni ialah jenis karpet. Hmmm, mungkin juga sebab tekstur bulunya seperti permaidani

Hah, arnab ni pelik sedikit sebab telinganya jatuh sebelah…hikhik…





Anak-anak arnab mereka letak dalam sangkar

Di suatu sudut, ada kandang arnab. Semua arnab yang kena kurung ialah jenis yang jarang didapati macam yang dalam gambar ni. Gebu. Tak tahu pula jenis arnab apakah ini



Bukan senang nak ambil gambar ni sebab arnab-arnab tu bergerak-gerak meronta untuk melepaskan diri. Dari 10 gambar, hanya 1 yang menjadi…huhu


Welcome to Bunny’s Territory dia bilang tu arnab


Ini dia Arnab Village. Selain daripada ladang arnab, tempat ini pun ada homestay. Kalau nak tahu lebih lanjut lagi tentang aktiviti yang boleh buat di sini, silalah tengok page Facebook mereka

Overall, Arnab Village ni menarik bagi saya yang sukakan arnab. Lagipun, saya jenis yang suka menghargai usaha orang-orang tempatan untuk membuat tempat tarikan terbaru. So, I give credit for that. Tak tahu pula pendapat pelawat yang ‘high demand’…hiks…

Tapi, satu saja komen saya. Sila baiki jalan masuk untuk menuju ke tempat ni. Kalau time hujan memang agak sukar nak lalu terutamanya kereta yang kecil dan lowered. Lepas tu, kalau boleh perbesarkan lagi Arnab Village ni dan tambah jumlah arnab dari jenis yang eksotik dan rare. Pasti hebat!

Terima kasih kerana membaca