Nuffnang ads

Sunday, 30 October 2016

Keseronokan berada di Taman Burung Labuan, Malaysia



Kalau nak baca entri sebelum ini, sila klik disini

Taman Burung Labuan terletak berdekatan dengan Menara Chimney iaitu di Jalan Tanjung Kubong. Jarak masa yang diambil ialah kira-kira 15 minit dengan menaiki kereta atau dengan menggunakan bas nombor 6 jika kita dari bandar.

BAYARAN MASUK

Malaysian: Dewasa (RM 3.00) // Kanak-kanak (RM 1.00)
Non-Malaysian: Dewasa (RM 5.00) // Kanak-kanak (RM 5.00)
Student: RM 2.00

MASA OPERASI

Isnin: 2.00 PM – 4.30 PM
Selasa hingga Ahad: 9.00 AM – 4.30 PM

*Isnin buka pada jam 9.00 AM waktu cuti umum

Gerbang masuk ke Taman Burung

Bangunan berbumbung merah itu ialah tempat informasi. Tapi, kami tak pergi masuk sebab tujuan utama ke sini cuma nak tengok burung-burung comel

Nampak tak kubah besar tu? Di sini terdapat 3 buah kubah besar untuk menempatkan burung-burung supaya lebih bebas mereka terbang daripada asyik terkurung dalam sangkar kecil

Ini ialah swan hitam. Rare. Selalunya, saya nampak swan putih saja di TV. Tak sangka ada juga swan jenis ini di sini


Atmosfera di dalam kubah. Saya boleh nampak burung-burung berterbangan di dalam kubah ini. Hati-hati kena 'poop' dari atas...hihi...

Jom tengok jenis-jenis burung yang terdapat di sini:




Burung ni bila saya ambil gambar, dia akan posing macam ni. Macam tau-tau saja nak kena photoshoot. Comel kan?

Saya suka burung jenis ini. Kombinasi warna putih, kuning, merah dan oren. Cantik!

Burung kakak tua putih. Burung ni boleh berkata-kata tapi time tu kami kata ‘Hello’, dia tak balas…huhu...

Hah, ini dia salah satu burung yang menjadi tarikan utama di sini. First time saya nampak. Lupa nak tengok info pasal burung ni yang disediakan di sana sebab terlalu excited nak ambil gambar

Lihatlah crown dan renungan matanya. Such a queen!

Burung merak. Tapi, time ni mereka tak ada mood nak kembangkan ekor

Nama burung ini ialah Nicobar Pigeon. Burung ni pun saya suka tengok sebab ada banyak bulu di bahagian dada mereka. Cute!


Can you spot where are all the birds?

Burung unta pun ada. Nampak macam masih lagi muda

Burung helang. Nampak gagah di situ

Di sini terdapat tiga jenis burung enggang. Tapi, burung enggang ni yang famous sebab jarang kena jumpa dan unik. Ada tanduk di kepala

Jenis ini pun smart juga sebab colourful

PENDAPAT  SAYA TENTANG TEMPAT INI

Persekitaran tempat ini bersih dan selesa. Ada disediakan pelbagai kemudahan seperti tandas, taman permainan dan tempat duduk untuk keselesaan pengunjung.

Cuma, bilangan spesis burung perlu ditambah lagi terutamanya yang jarang/susah dijumpai supaya dapat menjadi daya penarik bagi pengunjung terutamanya mereka yang berada luar dari Labuan untuk datang ke sini. Overall, saya suka dengan tempat ini.

Terima kasih kerana membaca