Hai semua. Apa khabar? Sudah seminggu saya tidak update
blog. Tapi, bukannya orang perasan pun kan? Sebab blog saya ni bukannya famous
pun. *Ayat merajuk*. Hari tu saya buat entri ini panjang-panjang. Tapi, viewers cuma
10 orang saja...huhuhu... Tidak mengapalah. Bak kata pepatah, ‘Hutan bukan
tumbuh dalam masa sehari’. So, saya kena usaha lebihlah lepas ni. Tunggu cuti
semester. Biar dalam sehari 10 entri saya akan update.
Okey, cukup dengan luahan hati yang tidak perlu
diluahkan itu. Kali ni saya ingin menceritakan tentang Hari Inovasi di universiti
saya pada 30 Ogos 2014 yang lalu. Pada hari tu, kami dikehendaki untuk membuat
satu produk yang diinovasikan mengikut kreativiti masing-masing. Projek ini
ialah projek berkumpulan. Kumpulan kami yang bernama PEARL adalah seramai 4
orang iaitu saya, Bryan, Amaie dan Farah. Ini merupakan sebuah pertandingan.
Setiap produk perlulah mengikut syarat iaitu berinovasi dan kreatif.
Pertandingan ini terbahagi kepada 3 kategori iaitu kategori makanan, produk dan
rekaan.
Kami berempat mengambil kata sepakat untuk masuk
dalam kategori makanan. Ini kerana saya dan Bryan suka makan manakala Amaie dan
Farah pandai memasak. Satu kombinasi yang bagus...hahaaha… Kami memilih buah Tarap
sebagai tema utama untuk hidangan kami nanti. Kenapa buah Tarap? Ini kerana
jarang produk makanan dibuat daripada buah Tarap. Lagipun, buah Tarap ini unik
dan hanya boleh ditemui di Kepulauan Borneo sahaja. CORRECT ME IF I’M WRONG.
Kami telah mengolah buah Tarap ini kepada 4 jenis
hidangan iaitu Puding Karamel Tarap Aneka Rasa, Jus Tarap Janji Manismu, Bubur
Tarap Anggapanmu dan Jem Tarap Si Hitam Manis. Nama perlu dramatik supaya
dapat menarik perhatian para juri nanti...haha... Kami menyusun hidangan hebat kami ni
ala-ala hotel supaya kelihatan high class. *Ini mesti terpengaruh dengan Rancangan
Masterchef*. Thank you kepada Puan Dayang kerana meminjamkan kami segala
mangkuk, gelas kaca dan sudu termasuk barang-barang hiasan.
Hidangan kami ni dimasak oleh Amaie dan Farah iaitu
bunga dalam kumpulan kami manakala saya dan Bryan, dua ekor kumbang ni
bertanggungjawab dalam susun atur hiasan atas meja. Reben-reben pink yang
diikat di gelas dan mangkuk tu kamilah yang buat. Sila berikan tepukan. Inilah hidangan kami yang lazat dan unik. Rasanya belum lagi ada orang yang
buat produk makanan daripada buah Tarap. I think we are the the first persons to
do these. Again, CORRECT ME IF I’M WRONG.
|
Puding Karamel Tarap Aneka Rasa |
|
Jus Tarap Janji Manismu |
|
Bubur Tarap Anggapanmu |
|
Jem tarap Si Hitam Manis |
|
Bagi yang tidak tahu, ini ialah buah Tarap |
|
Susun atur hiasan meja |
|
Ada gaya hotel tak? |
Sebelum panel pengadil datang, kami bergambar dahulu bagi menghilangkan
gemuruh di dada yang kian kencang.
|
Control macho kononnya |
|
Farah dan Amaie |
|
Candid picture with Bryan |
|
Saya dengan rakan sekelas yang lain |
Semasa uji rasa daripada para juri, semua muka
mereka berkerut. Entahlah. Mungkin mereka tidak suka ataupun mereka terlalu
suka. Confused. Selepas sesi uji rasa tu, kami rasa lemah dan tidak berdaya. Kami rasa tidak bersemangat sebab berdasarkan
reaksi para juri, macam tiada harapan nak menang...huhuhu… Pasrah sajalah.
Waktu penyampaian hadiah, mula-mula sekali penerima
saguhati diumumkan. Berpuluh-puluh kumpulan naik ke pentas silih berganti
menerima saguhati. Ketika tu, kami dalam hati berharap agar nama kumpulan kami
tidak dipanggil. Dan betul. Nama kami tidak disebut. Wahhh, ada harapan.
Kemudian, tempat kelima sehingga tempat pertama diumumkan. Guess what? Kami
mendapat tempat ke-5. Yahuuuuu!!! Walaupun sekadar tempat kelima, namun kami
sangat berbangga kerana kami dapat mengalahkan berpuluh-puluh penyertaan.
Nampaknya segala usaha kami membuahkan hasil. Syukur kepada Tuhan.
|
My team |
Ini merupakan antara produk yang bertanding pada
hari tu.
|
Jem Cempedak |
|
Bekas pensel daripada botol air |
|
Comel |
|
Coklat daripada Buah Tarap |
|
Rak buku daripada bahan terbuang |
|
Kek Durian dan Kek Strawberi. Serius sedap! |
|
Honey Lipbalm |
|
Lilin Aromaterapi daripada kayu manis |
|
Laptop holder daripada batang paip |
Dalam kesempatan ini, saya ingin mengucapkan jutaan terima
kasih kepada ahli kumpulan saya atas segala usaha yang dicurahkan. Tidak lupa
juga kepada Denny kerana komen anda telah menambah baik salah satu
hidangan kami pada minit-minit terakhir. Thank you so much.
Terima kasih kerana membaca
0 comments