Nuffnang ads

Thursday, 26 June 2014

Tips berguna untuk pelajar

Hai semua. Apa khabar?

Saya baru sahaja siap makan malam. Nasi ayam disusuli dengan kuih pisang. Lepas tu, minum air putih saja. Sejak akhir-akhir ini, saya kerap minum air putih kerana ianya baik untuk kesihatan. Minggu ini juga adalah minggu pertama peperiksaan untuk abang-abang dan kakak-kakak degree. Semoga berjaya untuk mereka semua!

Kali ini, saya ingin kongsikan sesuatu yang saya kira penting untuk para pelajar terutamanya yang sedang menduduki peperiksaan. Ianya sangat berguna. Berikut ialah beberapa perkara yang kamu perlu elakkan kerana jika kamu tetap melakukannya, kamu mungkin akan 'GAGAL'.

1. Tidak ada jadual belajar. Jadual belajar amat penting kerana itulah yang akan menjadikan masa belajar kamu lebih sistematik. Kamu akan lebih tahu bila waktu sepatutnya kamu mengulang kaji pelajaran dan tidak akan berasa kelam kabut.


2. Belajar mengikut mood. Ini yang selalu terjadi kepada pelajar. Kadang-kadang, kita akan pastikan mood kita okey barulah konon kita belajar. Padahal, ketika kita sedang menanti mood itu datang, masa sedang berjalan dan terbuang begitu saja. Lebih baik masa itu dimanfaatkan dengan mengulang kaji pelajaran. Push yourself walaupun time tu langsung tiada mood hendak menghadap buku. Ingat, bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian.


3. Ulang kaji last minute. Hahh, ini yang bahaya. Paper esok pagi tapi malamnya baru khatam buku Business Management setebal ensiklopedia. Tidakkah menjadi seekor panda esok. Mata lebam dan otak tidak mampu berfungsi dengan betul. Otak pun boleh mengalami kejutan tau jika disumbat secara terus menerus dalam satu masa. Kesian si otak. Bayangkan jika kita berlari 100 meter tanpa melakukan pemanasan, tentu otot akan terasa kejang. Begitu juga dengan otak kita.


4. Belajar di hadapan radio dan television. Ini pun perlu dielakkan. Jika kita belajar dalam suasana bising, minda kita tidak akan pernah fokus kerana ada gangguan. Mungkin ketika itu kamu sedang belajar sambil menonton Maharaja Lawak Mega, bolehkah kamu fokus? Sangat tidak boleh. Apatah lagi jika ada Jozan. Perghhh...hahaha... Tetapi, ada sesetengah pelajar cemerlang yang saya temui berkata mereka tiada masalah untuk belajar di hadapan television asalkan fokus dengan apa yang sedang dipelajari. Urmmm? Namun, ianya tidak digalakkan ya.


5. Niat yang tidak betul. Salah satu punca mengapa pelajar sukar untuk berjaya ialah kerana niat yang tidak tepat. Mereka belajar semata-mata untuk lulus peperiksaan sahaja. Selepas sahaja peperiksaan, mereka akan melupakan apa yang telah mereka pelajari. Ingat ya kawan-kawan, kita belajar perlu ikhlas. Ini kerana ilmu yang kita tuntut itu akan dibawa seumur hidup. Dan ilmu itulah yang menentukan siapa kita pada masa hadapan.

Paling penting, dapatkan keredhaan ibubapa sepanjang peperiksaan. Jika terasa ada salah dan silap, mohonlah kemaafan daripada mereka. Minta nasihat dan doa restu daripada mereka. Ini kerana doa daripada orang tualah yang paling mujarab.

Semoga berjaya kepada semua pelajar. Sekian.

Terima kasih kerana membaca

No comments:

Post a Comment