Nuffnang ads

Thursday, 19 February 2015

Menghias kereta pengantin

Pada 13.02.2015 yang lalu, saya telah mengikuti Denny pergi ke Tambunan untuk menghadiri majlis perkahwinan saudaranya. Denny ditugaskan untuk menjadi pemandu pasangan pengantin dengan menggunakan keretanya. Saya pula saja temankan Denny sebab kesian tengok dia drive ke Tambunan dari Kota Kinabalu dalam perjalanan yang memakan masa selama 2 jam dengan jalan yang bergaung dan bengkang bengkok.

Terkejut juga bila tengok keadaan sepanjang jalan raya yang kami lalui tu. Banyak kerja pembaikan dilakukan ekoran beberapa siri kejadian tanah runtuh yang berlaku tahun lepas. Memang menakutkan. Sehinggakan bulu roma di tengkuk pun berdiri. Bayangkan ada jalan yang hanya muat sebuah kereta saja untuk dilalui sebab jalan di sebelahnya telah runtuh. Boleh lihat dengan jelas lagi sayup-sayup keadaan curam di bawah. Kabus pun agak tebal di sesetengah tempat. Ngeri.

Sesampai saja di rumah pengantin, kami disambut oleh kakak Denny. Sempat lagi kami tersesat…haha... Ramai juga orang berkumpul di rumah pengantin. Yalah, esok sudah nak kahwin. Mesti banyak persediaan yang perlu dilakukan oleh saudara-mara kan. Saya tak berapa segan sebab hampir separuh daripada orang dalam rumah tu saya sudah kenal. Mana yang belum kenal tu saya cuba untuk berkenalan.

Tiba-tiba, kakak Denny ataupun saya panggil sis Suzie mengatakan yang orang Bridal Boutique  tak sempat nak hias kereta Denny sebab kami lewat sampai. Dekat jam 12 tengah malam baru kami tiba. Namun, mereka ada tinggalkan barang perhiasan untuk menghias kereta. Oleh itu, sis Suzie meminta pertolongan kami untuk sama-sama menghias kereta. Kami? Saya dan Denny saling berpandangan. Kalau hias kek bolehlah, tapi hias kereta? Langsung tiada pengalaman. Namun, kami tetap bersetuju untuk membantu dengan hati yang terbuka.

Wedding Car

Percubaan pertama kami untuk menghias kereta tidak menjadi. Sebab bingung mana nak sangkut kain supaya tak terbang dibawa angin, mana nak ikat patung dan sebagainya. Masing-masing mengerah idea. Ada yang cadangkan letak double tape di badan kereta untuk lekat kain. And I like, seriously? Kalau nak badan kereta tu berbekas bila buka double tape nanti, dipersilakan… dan idea itu ditolak mentah-mentah.

Dari jam 12 tengah malam sehinggalah jam 1 pagi mengerah idea, barulah kami terfikir untuk tengok cara-cara menghias kereta pengantin di Youtube. Rupanya banyak tutorial yang diupload dalam Youtube tentang cara menghias kereta ni. Kenapalah kami tak terfikir idea tu. Thanks Denny for the solution...hoho…

Barulah kami tahu cara nak sangkut kain, nak letak patung depan kereta supaya tak terbang, ikat reben depan dan belakang kereta dan sebagainya. Rupanya senang. As simple like we eat jelly *berbaur kebanggaan di situ*. Kemudian, masing-masing menjalankan tugas. Saya ikat reben di pintu kereta dan buat reben dari kain untuk hiasan depan dan belakang kereta. Manakala, Denny dan sis Suzie pula urus kain merah dan putih untuk hiasan badan kereta. Seronok kami tiga orang buat kerja subuh-subuh. Semua yang lain sudah lena dibuai mimpi.

Masing-masing tekun menghias

Busy nampak

Akhir sekali, kami bersama-sama meletakkan patung di depan cermin kereta. Ala-ala acara perasmian kononnya. Wah, it was really beautiful! Lebih cantik dari yang dibuat oleh Bridal Boutique. Serius cantik. Bangganya. Masing-masing mempamerkan wajah kegembiraan walaupun mengantuk yang amat sangat sebab time tu jam menunjukkan dekat pukul 5 pagi.

Patung sudah diletakkan

Pada paginya jam 10.00, Denny memandu keretanya yang telah dihias tu ke gereja membawa pengantin untuk acara perkahwinan. Denny kata dia berbangga memandu keretanya yang sudah di touch up. Rasa sangat awesome. Memang suatu pengalaman yang berharga.

Cantik tak?

Bergaya

Elegant wedding car

Patung comel

By the way, happy wedding day to Savanna Jacob & husband.

and Happy Valentine Day too!

Terima kasih kerana membaca