Nuffnang ads

Monday, 22 June 2015

Resepi mudah Cheeseball Potato leleh

Hai semua.

Pejam celik, pejam celik, rupanya sudah dekat 3 minggu saya menjadi guru ganti di Sekolah Menengah Kebangsaan Pantai, Labuan ini. Cepatnya masa berlalu. Sebab itulah kita perlu memanfaatkan masa kerana masa itu emas. Masa yang sudah berlalu mustahil untuk diundur kembali. Betul tak?

Jadi, dengan itu, semalam, saya dan housemate saya telah membuat satu resepi yang sangat-sangat mudah iaitu Cheeseball Potato. Tajuk resepi kedengaran susah tapi bila start nak buat memang petik jari kerjanya (haha!)

Bahan-bahannya sangat mudah untuk didapati di supermarket yang berdekatan. Tapi, kena bijak pilih harga yang murah sebab kalau mahal sayang juga kan. Lagipun, yang makan tu ialah diri sendiri. Tak perlu mahal-mahal bagai.

Kelmarin, lepas saja sembahyang di gereja, kami lantas menuju ke supermarket yang berdekatan di sini untuk membeli bahan-bahan yang diperlukan bagi membuat Cheeseball Potato ini.

Antara bahan-bahannya ialah:

i. Tepung gandum
ii. Kentang
iii. Cheese Cheddar
iv. Telur
v. Bread Crumbs

Langkah-langkah untuk buat:

i. Pertama sekali, didihkan kentang. Selepas masak, lenyek kentang dan sejukkan.

Lenyek kentang seperti ini

ii. Kemudian, gaul kentang tu dengan tepung sedikit demi sedikit. Pastikan adunan tu jangan terlalu keras atau lembut. Sedang-sedang aja.
iii. Selepas itu, potong Cheese Cheddar menjadi dadu kecil.

Mahal sangat harga Cheese Cheddar sekarang...urgkhhh!

Cheese dipotong dadu

iv. Masukkan dadu kecil itu ke dalam doh adunan kentang itu tadi dan bulat-bulatkan ia. Kalau nak bentuk lain pun boleh. Follow your imagination. Aceceh.

Masukkan cheese dalam doh kentang. Saya suka letak banyak-banyak cheese supaya lebih leleh

v. Doh yang sudah dibulat-bulatkan itu tadi kemudian digaul bersama dengan bread crumbs untuk rasa yang rangup lagi sensasi. Jangan lupa salutkan doh dengan telur yang sudah dipukul supaya bread crumbs tu boleh melekat.

Telur ni bertindak sebagai gam untuk bread crumbs melekat

Gaulkan dengan bread crumbs

Macam kuih makmur pula rupanya

vi. Akhir sekali, goreng adunan Cheeseball Potato sehingga kekuningan dan hidangkan.

Goreng sehingga kekuningan

Tadaaa!

Nampak betapa cheezy-nya Cheeseball Potato ini?

Senang bukan? Rasanya pun sedap. As a cheese lovers, saya suka sangat dengan Cheeseball Potato ini. Rasa betul Cheese Cheddar-nya itu. Walaaa! *sambil buat tanda okey dan kucup di mulut*. Paling penting resepi ni tiada gula. Free sugar katanya.

Okeylah, lepas ni nak buat laman web rasmi sekolah. Fening.

Terima kasih kerana membaca